måndag 8 augusti 2011

Och så här blev det ...


På väg hem från apoteket.
Jag har passerat den långa bokallén och närmar mig havet.


Nej, någon subventionerad blodtryckstablett av märket Cozaar, blev det inte, vad än läkaren har skrivit om att "får ej bytas".

"Den som får biverkningar av annan medicin, får helt enkelt betala 598 kronor för att få tillgång till t.ex. Cozaar", säger apoteksdamen myndigt.

Visst, jag förstår att samhället sparar enorma summor på att alltid se till att patienten får det billigaste läkemedlet, men om det nu inte fungerar ?

Jag har råd att betala dom sex hundra kronorna, men säg att jag inte hade haft det?

Säg att jag hade levt på en ynklig pension?

Ska människor med sämre ekonomi få dras med medicinska biverkningar, bara för att man inte har råd att lägga ut kanske 2400 kronor per år till ett läkemedel som fungerar bra för just den patienten?

Helt ärligt, så finner jag det bedrövligt!

9 kommentarer:

bettankax sa...

Instämmer! B E D R Ö V L I G T

Tankevågor sa...

Det är ju helt vettlöst!

Elisabet. sa...

bettankax och Tankevågor: och om jag förstod det rätt (ska höra i morgon när jag får hämta Cozaar som inte finns i lager) så är det inte frikortsgrundande heller.

Monet sa...

Elisabet jag har mailat dig ett par länkar, dels från Läkemedelsverket och dels från Sthlms läns landsting kring vad som gäller när läkaren skrivit att man inte får byta läkemedel.

Hon har fel, din myndiga apoteksdam. Står att att läkemedlet inte får bytas så är det också så. Du ska heller inte betala något högre pris, det sker bara om man motsätter sig själv detta vid apoteksdisken. Länkarna kom fram i dåligt läsbart skick men gå själv in på resp. hemsida och läs på så ser du. Alternativt ring Läkemedelsverket själv. Det där ska du inte acceptera helt enkelt!!

Anonym sa...

Svar till Monet: Tack för kommentaren, jag har haft samma dispyt. Stått på Cozaar många år, så plötsligt börjar apoteket bråka. Hur kan man därifrån garantera att deras valda medicin har rätt verkan för mig.
Elisabet stå på dig.
För övrigt är det snart Tattoo o då kommer du väl till Ystad, Elisabet? Vi kanske ses, brukar ju stöta ihop!!
Kram från fru Grå

Elisabet. sa...

Fru Grå: men hur gick det för dig?

BeritElisabet sa...

Jag tror inte alls på den där apoteksmänniskan - inte när du har din läkare på din sida.
Absolut ett läge att bråka!

Vilket apotek har du varit på? Jag menar, till vilken kedja hör det? Kan kanske vara viktigt, i dessa förändringens tillkrånglade tider.

Anonym sa...

Jag orkade inte tjafsa med makten på apoteket så jag tog alternativmed. men jag ångrar det nu. Mår dock bra.
fru Grå

Ulrika i England sa...

Här i England betalar man alltid fullt belopp på sin medicin. Endast barn samt personer som får socialhjälp får gratis medicin. I Sverige har man det ändå bra. Fast apotekspersonalen skulle ju kunna vara mer hjälpsam...Kämpa på så att du får medicin som du mår bra av Elisabet!