lördag 2 juni 2012

Om vikten av gemensamma minnen ...



Det är eftermiddag på jobbet .., i kassan står tre män som just har handlat och en av dem har frågat om vi har nånting hemma som jag inte har en aning om och jag säger då att ..."ja, men du får fråga han som har hand om det", fast jag säger det på Cederhöks-vis ..."han som har hann om et".

Då - plötsligt - ler vi allihopa, ja, vi är ungefär jämnåriga, någon är över sextio, de andra två i min ålder ungefär, för dom här herrarna förstår   p å   p r i c k e n  vad jag menar, ja, den är helt förlösande, den där lilla meningen och det blir varma leenden och prat om Sten-Åke Cederhöök och allt detta.

Och då tänker jag så här .., tänk, om man hade ett förhållande med en femton, tjugo år yngre man eller kvinna, då skulle sånt här inte fungera.

Man har liksom ingen gemensam nyckel till det som en gång hände i vårt land, eller i världen.

Och nej, jag tror inte att det är livsviktigt, men nog måste det väl ändå förenkla lite?

Jag minns precis vad jag gjorde den dagen Robert Kennedy mördades .. jag minns den första månlandningen och den första satelliten som snurrade runt vår jord och hur vi, mamma, pappa och jag själv, stod ute på grusvägen och tittade upp mot himlen .., jag minns - men mycket vagt - när Ingemar Johansson blev världsmästare i boxning och vi hade gått över till grannen Gunnar Persson för att lyssna på hans radio som kunde ta in den sändningen - det kunde inte vår -.



Jag minns Arne Thoréns röst i radion och rädslan att det hade hänt nånting allvarligt.

"Arne Thorén, Washington".

"Arne Thorén, FN-högkvarteret New York".

Sånt.

Och pv minns i stort sett samma sak.

För mig betyder det mycket!

Det är vad jag tänker.

1 kommentar:

annannan sa...

Det här är intressant.

Jag har funderat över om det går att få tag i Albert och Herbert inspelade. Om de är bra så här närmare trettio år senare. Jag var ju barn när jag såg dem, skulle vilja se dem som vuxen.

Härom dagen träffade jag en ung svensk som talade om Ulf Adelsohn som gammelmoderaten. Gammelmoderaten för mig är Gösta Bohman. För en hel del är det nog Jarl Hjalmarson.