tisdag 30 oktober 2012

Det här med "Em" ....

Bilden visar den lilla starungen som ramlat ur boet. I väntan på att pv skulle komma hem, stoppade jag fågelungen under min blus - den fick vila mot mitt bröst -. Sen kom pv hem och jag har aldrig tyckt  mer om honom än just då, när han från hustaket plockade undan fjorton tegelpannor, hittade boet och lade tillbaka den lille krabaten just där.

Minns ni pojken som Guy berättade om?
Em, i Thailand?

Här  kan ni läsa om honom och här.

Han som under enkla förhållanden bor hos sin mormor och som inte har någon ekonomisk möjlighet att studera vidare?

Jag frågade Guy om vi inte kunde gå ihop hjälpa pojken?
Är vi några stycken, så blir ju summan inte alls betungande för var och en.
Den totala summan för skolavgifter, mat och uppehälle, skulle ligga kring 500 svenska kronor per månad.

Nu är vi fem som har sagt ja.
Det är Gunnel i Göteborg, Lyckliga Grodan (som heter Eva Jaktlund), det är Guy från Arvidsjaur som ju ska hålla i det hela, det är pv och jag själv.
Och nu har Rexxie tillkommit och apropå livets skörhet ,,, så betalar han för tre år framåt, på en gång.
Vilken människa!! 

Det är ett långt åtagande på tre år, inget man hoppar av och Guy skrev i ett mejl häromdagen att han tycker att vi borde vara flera, ja, med tanke på livets skörhet och vad som kan hända.
Slutar vi att betala, faller ju alltsammans för pojken.

Nu frågar jag igen: finns det någon av bloggvännerna som vill vara med? Minsta bidrag är ju välkommet, men det måste vara en långsiktighet i det hela. En femtilapp per månad .., det kan göra skillnad för en människa.

Om någon känner att det här vill jag ställa upp på, så mejla till bisse151@gmail.com, så ska jag vidarebefordra brevet till Guy, som håller i det hela.

I min barndom satt en liten vit lapp fästad vid telefonen.
Det var mamma som väl tyckte att dom här orden var viktigare än många andra.

Dom här orden var det, av Stig Dagerman.

"Jorden kan du inte göra om,
stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra
en annan människa väl.
Detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer."
(dikten En broder mer)
Uppdaterat: sedan jag skrev inlägget har två Anders anmält sig: Anders "Rexxie" och "min" Anders och nu också SoF från Borås! Å, så glad jag blir! Och även Kerstin Hedgren! Ja, men då kanske vi klarar oss? Vad tror du, Guy?
Här kom fler med! Lena /Motvillig Blogg, Åsa, samt sportigajenny!

Nu klarar vi det!

Till er alla: jag ska be att Guy skickar ett massmejl till er när allt är klart och bestämt!
T a c k, som ställde upp!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart är jag med!!! Berätta bara hur jag ska göra!

Hedgren

Guy sa...

Visst skall vi klara oss. W har pratat med Em och han är jätteglad. Vi skall besöka hans familj och prata med dem när det passar.

Hans dröm är att kunna komma in på fotbollsgymnasiet i Supanburi. Han är jätteintresserad av fotboll och gymnasiet har samma ämnen som andra gymnasier. Det är inträdesprov och W skall ta reda på mera fakta om detta.

Angående det praktiska, pengar mm, återkommer jag senare.

Lena sa...

Jag är med! / Lena

OneLessKidney sa...

...och för mig är inte just 50:- i månaden i tre år hugget i sten, kan bli mer om det behövs!

Rexxie sa...

Rackarns, fel konto...

:-)

Jenny sa...

Även sportigajenny är på!

Anonym sa...

Självklart är jag med!!! Åsa

Elisabet. sa...

Åsa: jag känner minst tre Åsa, mejla mig gärna som jag tar med rätt ,-)

bisse151@gmail.com

Elisabet. sa...

sportigajenny: kanon!!

Elisabet. sa...

Lena: å, så underbara ni är!

SoF sa...

Å nu får jag plocka fram näsduken...för jag blev plötsligt väldigt rörd.

Stor kram till alla medfinansiärer!
♥ ♥ ♥

Monet sa...

Jag är gärna med på detta. Även om jag är totalt OINTRESSERAD av sport (sorry Elisabet, pv och alla andra) och därför inte känner speciellt för att sponsoring till Em ska gå den vägen,dvs fotbollsgymnasium. Det borde kunna finnas annat i världen som ger honom en framtid tycker jag. Men är det så att detta är hans framtidsdröm får man ju tro på den. Men vad är det han förväntar sig - att bli en Zlatan)?

Sen är det ju så som alla vet att det finns miljoner barn i världen som behöver den här typen av hjälp. Men nu finns det ett barn, ett namn, människor som kommer att engagera sig. Så då känns det OK att bidra.

Jag vill däremot inte hålla på med femtiolappar per månad. Man vet aldrig vad som händer och vad man klarar av att fullfölja. Vad innebär det här för en treårsperiod skulle jag vilja veta. Ett par tusenlappar? Berätta det och hur det ska gå till rent praktiskt så ska jag sätta in de pengarna till Em så att det räcker för min och hans del.

Mitt enda krav är att man får följa honom genom detta och hoppas att allt går så bra som man kan hoppas.

Du är så fin, Elisabet, precis som din mamma, som vill rädda världens barn. Kan vi få en bättre värld till Em är jag som sagt gärna med.
Men vill veta hur det ska gå till.
Kramar
Monet

Elisabet. sa...

Monet: det var ju så här, att när jag fick höra talas om Em och hans levnadsvillkor (och inte bara hans, det är ju lika mycket för hans mormors skull!), så kände jag direkt att här kunde ju - lätt som en plätt - ett antal goda vänner göra skillnad -.
Jag skrev till Guy eller kommenterade om detta och Guy är ingen som rusar åstad och bara drar igång nånting - tack och lov -, han pratade med W och lade inte fram nånting direkt för Em, för vi kunde ju inte SÄGA eller komma med ett erbjudande om vi inte blev ett par stycken som lovade att ställa upp.

Och Guy och W kollade hur detta med överföring av pengar skulle kunna gå till. Har man läst på hans blogg om den thailändska byråkratin, så förstår man ju att det är inte gjort i en handvändning att öppna ett konto ,-)

När så allt detta var kollat, hörde Guy av sig igen. Nu skulle man fråga pojken själv .., jag visste ju heller inte om han närde en dröm om att FÅ läsa vidare?

Fotbollsgymnasiet är inget med enbart fotboll. Min Emma har gått på en linje med fotbollsinriktning, i Lycksele fanns på min tid skidgymnasiet (finns nog nu också) och man läser då samma saker som i ett vanligt gymnasium, men några timmar per vecka ägnas åt det där speciella området.

Om Em drömmer om att bli en ny Zlatan, så gärna för mig ,-)

Läsåret börjar som sagt i maj, så vi är ute i god tid.

Sen får vi se vad Em och hans familj säger.

Att jag inte har kunnat precisera hur allt ska gå till, beror ju på att jag inte har vetat hur många vi blir? Skulle det alls gå att genomföra?

Alla såna detaljer kommer, ni kan vara lugna.

Och Guy, jag är så glad att du tog dig an detta .., det är ju du som får hela alltet i det nyopererade knä .., men tänk, vilken gåva du får!

Mamma sa ofta att ingen människan kunde vara lyckligare än hon, när det från Malå eller annorstädes kom pengar som hon kunde vidarebefordra eller göra gott med!

Se där ,-))

Och nej, Monet, det var bara tanken som var min, det har inget med snällhet att göra.

Många lägger redan till andra organisationer eller vill välja själv, nu räcker det ju i alla fall för Em och hans utbildning.