onsdag 8 maj 2013

Tidsmaskinen ...

Hanhängen av Asp ...? Jag tror det.

Titta, här ligger dom .., överallt på vägen .. och jag åker baklänges i tiden.

Jag blir en liten tös som bor i norra norrlands inland och fjälltrakter (men några fjäll ser vi inte hemifrån ..)  och i hörnan av tomten finns en lekstuga som är min och där bjuder jag ibland pappa och mamma på lunch eller middag.

Under en period heter min bästa kompis Eilert.

Han är två år äldre, går nästan hela sommaren klädd i khaki-shorts och skjorta .., och kan och vet allt, i alla fall tror han det.
Storebror till två yngre bröder är han också.
Småbröderna heter Runar och Bo, men den senare kallas alltid för Lille-Bo.
Eilert och hans familj bor i ett gult trähus och hans mamma - Sylvia -, bjuder alltid på hemkokt "mormors-saft".
Sylvia skrattpratar liksom.
Och ofta spelar dom kort och coronne.
Eilerts pappa är storvuxen, heter Sigfrid .., och arbetar i gruvan.
Dom är dom första på vår gata som köper tv-apparat.

Även Eilert bjuds på ibland på middag i lekstugan.

Det här användes också som spaghetti.

Det är på den tiden när man inte säger "pasta".



Som en kaskad av lurviga maskar är det som ligger där!

Fast nu i ett annat liv.

Så här skriver Cruella ....

När jag var fem år var mina bästa kompisar två grannpojkar, en i vart hus. Patrik och Peder.
Den ena ett år och den andra två år äldre än jag.
Åh vad vi lekte och sprang omkring i den stoooora skogen intill (den lilla dungen alltså). Och åkte skidor och pulka i backen nedom Peders hus. Han brukade ha sin nalle uppstickande ur ryggsäcken:-) Sedan byggdes det nedanför så då fick vi åka skidor på annat håll.
 En liten skridskobana fanns också en bit från huset. Skridskorna fick vi hjälp med hemma, och sen åkte vi spark nedför backen till den lilla planen.


Och hedgrenskan minns ...

Och jag bjöd grabben i grannhuset på "saft" som i själva verket var hemgjorda såpbubblor.
Jäklar, vad arg han blev! Nu, nästan 50 år senare, har vi fått kontakt igen och jag fick äntligen chans att be om ursäkt för det som jag haft dåligt samvete för i så många år.
Och så gapskrattar han bara och säger att det där minns han inte...
Jaha, som det kan vara här i livet...
Hedgren


Cruella minns ännu mera ...

Åh, såpbubbelvatten! 
När villaområdet där jag, Patrik och Peder bodde byggdes i slutet av 60-talet var det spännande! Jag gjorde mig snabbt kompis med en snäll murare som hette Pelle och hängde honom och de övriga i hasorna och pratade och pratade. (Jag var ett lillgammalt och mycket pladdrigt barn.) 

En dag ville jag visa Pelle hur fint jag kunde blåsa såpbubblor. Men det gick lite snett och jag fick munnen full av det beska otäcka såpvattnet. Och började tjuta. 

Snälle Pelle såg ingen annan råd än att bjuda mig på öl för att skölja munnen. 
De hade matlådor och drack varje dag öl ur små bruna knubbiga flaskor av plast. 
Ett mycket tydligt barndomsminne.
 



3 kommentarer:

cruella sa...

När jag var fem år var mina bästa kompisar två grannpojkar, en i vart hus. Patrik och Peder. Den ena ett år och den andra två år äldre än jag. Åh vad vi lekte och sprang omkring i den stoooora skogen intill (den lilla dungen alltså). Och åkte skidor och pulka i backen nedom Peders hus. Han brukade ha sin nalle uppstickande ur ryggsäcken:-) Sedan byggdes det nedanför så då fick vi åka skidor på annat håll. En liten skridskobana fanns också en bit från huset. Skridskorna fick vi hjälp med hemma, och sen åkte vi spark nedför backen till den lilla planen.

Anonym sa...

Och jag bjöd grabben i grannhuset på "saft" som i själva verket var hemgjorda såpbubblor. Jäklar, vad arg han blev! Nu, nästan 50 år senare, har vi fått kontakt igen och jag fick äntligen chans att be om ursäkt för det som jag haft dåligt samvete för i så många år. Och så gapskrattar han bara och säger att det där minns han inte...
Jaha, som det kan vara här i livet...
Hedgren

cruella sa...

Åh, såpbubbelvatten! När villaområdet där jag, Patrik och Peder bodde byggdes i slutet av 60-talet var det spännande! Jag gjorde mig snabbt kompis med en snäll murare som hette Pelle och hängde honom och de övriga i hasorna och pratade och pratade. (Jag var ett lillgammalt och mycket pladdrigt barn.) En dag ville jag visa Pelle hur fint jag kunde blåsa såpbubblor. Men det gick lite snett och jag fick munnen full av det beska otäcka såpvattnet. Och började tjuta. Snälle Pelle såg ingen annan råd än att bjuda mig på öl för att skölja munnen. De hade matlådor och drack varje dag öl ur små bruna knubbiga flaskor av plast. Ett mycket tydligt barndomsminne.