tisdag 6 november 2018

En vanlig dag ....


En alldeles vanlig, ovanlig tisdag.
Luften är ljummen och vid halv åtta går jag ut och fyller på fröautomaterna, endast iförd nattsärken.
Bara ben och sandaler.
Och tänka sig, det är november!
I början, jo, men ändå.
Det första jag gör på morgonen, är att ställa mig vid sängkammarfönstret och så tittar jag ut.
Öppnar fönstret förstås, så där som min pappa alltid gjorde.
Och idag upptäcker jag att ekens lövverk har glesnat, nu skymtar sommarhusets tak hos Britt och Ecke. Man undrar hur länge dom orkar ha kvar det hela.


I vanliga fall lyssnar jag till USA-podden på onsdagar när det sänds (vid tretiden på em), men nu är det ju mellanårsval och dom är på plats där det händer. Nu sänds podden måndag och tisdag och onsdag också. Kortare avsnitt nu, men ändå. Ååå, så intressant jag tycker att det här är och en stor del i det har kvinnorna som leder podden - Sara Stenholm och Ginna Lindberg -, som får det hela att låta ungefär som att vi lyssnare också är med runt studiobordet, eller som här, på plats i Washington.
Tack! vill jag utbrista, till dessa madamer som så har väckt mitt intresse för vad som händer och sker, inte enbart i USA, där jag knappt har satt min fot.
Jo, två dagar, det är allt.
Från instagram och deras podd, har jag lånat bilden.


På väg in efter fågelmatningen passerar jag pv:s cykel.
Trotjänaren.
Igår cyklade pv inalles sju mil, till och från vikarierandet på skolan i Oskarsström.
Det var motvind på ditvägen och han var ovanligt mör när han kom hem vid femtiden och hungrig som en varg, ja, det var tur att jag stod med stekpannan på spisen och allt vi väntade på var råriset som skulle kokas klart.
Idag blev det bil till Trönninge, lite utanför Halmstad.


Ingrid-Bergman-rosorna passerade jag också.


Och den här ljufva skönheten!
Så vacker!
Dom övre rosorna är pv:s .., den här har jag planterat.


Det är länge sen gullpigan var på bild här inne, ja, mer än en vecka sedan i alla fall.
Såklart ska hon få vara med!
Lilla Nelly!
Det går inte en dag utan att jag tänker på dig och nästan varje gång får jag hålla gråten stången.
Och jag brukar titta på bilderna och komma ihåg hur det kändes när man kliade dig eller pussade dig på nosen eller på småtassarna!
Eller kände med fingrarna på dina lena öron!
Så tacksam jag är att vi fick vara med om dig!


Ja, dessa djur som ger en så oändligt mycket glädje!
Här Harry som hos Anders upptäcker en otäck hund i spegeln!
Hu, så hemskt!
S k a  han våga sig fram och nosa på den där svarta typen?

Nu blir det promenad med harry i solskenet!
Ajöken, sa fröken.

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ek är väl det träd som behåller sina löv längst på hösten, eller har jag fått det om bakfoten?

Apropå Mellanårsvalet i USA; nog är det väl märkligt att det ligger på en tisdag. En vanlig arbetsdag. Det känns som om deras valsystem är riggat för att ge så få röster som möjligt. Kan det ligga på 45% kanske?
Tycker det är odemokratiskt. Men det var ju presidentvalet också, så det är nog menat så.

Turtlan sa...

Jag hörde pm jag kommet ihåg rätt att det ligger på 30-40 %. Vet inte om det var en viss stat eller hela landet. Oavsett fel av mig eller inte så är det. Skendemokrati eller inte...?

Elisabet. sa...

Bert Bodin och Turtlan: ja, enligt mitt sätt att se så är det ju totalt galet. Vad jag INTE visste, var att USA lär vara så oerhört långt efter oss och säkert även andra länder i Europa, när det gäller byråkrati. I Morgonstudion visades en röstsedel upp, det var otroligt rörigt och en hel drös med lokala val som också skulle kryssas i. Att man ofta betalar med check i USA, det visste jag inte heller...,liksom att byråkratin i olika delstater kan vara lååååångt mycket värre och knepigare än i Sverige. Intressant.

Elisabet. sa...

Bert: jo, eken tappar sina sist; ibland sitter det kvar löv fram till våren. Ask har jag lärt mig får sina löv sist och tappar dem först. Men någon ask har vi inte här. Bara en tändstickask .., hahha .., ja, det var ju himla roligt ,-)

Cecilia i Houston sa...

Valet 2016 var det ett 58% deltagande, lågt men inga 30%. Mellanårsval som detta är det ofta lägre trots att det är viktiga val då också. Det är lättare att få folk att rösta när det är presidentsval... I år har förhandsröstningen slagit rekord på många håll, inklusive här i Texas, så jag hoppas att det är många som röstar idag också.

I Texas hoppas vi på att Ted Cruz röstas ur senaten! Förskräcklig man. Demokraten Beto O'Rourke är den jag hoppas och lagt min röst på. Tyvärr är ju landsbygden starkt republikansk så vi får se hur det går. Alla större städer är mer liberala, men våra röster väger ju liksom mindre eftersom det inte är ett proportinellt valsystem... Frustrerande.

Det är mycket som är direktval/personval här: schoolboards, domare etc så det blir mycket på valsedeln. Många röstar efter parti. Vi har elektronisk röstning i Texas (hur det ser ut det beror på stat) och det gick att välja efter parti den här gången och sedan fick man kolla valsedeln innan man tryckte på "rösta".

Cecilia i Houston sa...

Val är förresten alltid på tisdagar här och i UK där jag bott förut (men bara fick rösta i lokalval som svensk) är det alltid parlamentsval på torsdagar. Kanske vore det bättre om det vore på söndagar, men det finns ju de som jobbar då också och lokaltrafiken funkar bättre på vardagar... Vallokalerna här hos mig är förresten öppna 07-19 och förhandsröstningen pågick under två veckor, inklusive en lördag.

Checkar är på utgång men används fortfarande en del, bisarrt nog. Jag har ett checkhäfte och använder det någon gång per år för att betala en udda räkning. De flesta företag kan man skicka betalningar till elektroniskt (från bankkonto) eller betala med kreditkort (som ju också är elektroniskt, men du förstår nog hur jag menar).

Turtlan sa...

Som sagt jag reserverar mig ang siffran 30-40 %. Det kanske var något enskilt område det var ngt reportage om. Dumt av mig nämna siffran för man ska inte alltid anta utan istället ta reda på.

Men det låter som det är krångligare att rösta än här i Sverige.
Kul och bra att du berättar. Intressant och lärorikt.

Cecilia i Houston sa...

(googlar vidare)
Turtlan, du minns rätt för under midterm valet 2014 var det riktigt uselt med röstandet... I hela landet var det bara 36.4% som deltog, lägst deltagande på 70 år! I Texas var det bara 28.5% vilket ju är skrämmande dåligt.