tisdag 6 november 2018

Intressant information från Cecilia i Houston ...


Bilden: valkuvert i Ugglarp i höstas.

I ett tidigare inlägg idag, blir det prat om valet i USA och hur det går till.
Cecilia i Houston kommenterar då och jag tycker att det är så intressant, så jag lägger in hennes svar här, så får vi en bättre inblick i det hela, i alla fall där hon bor.

"Valet 2016 var det ett 58% deltagande, lågt men inga 30%. Mellanårsval som detta är det ofta lägre trots att det är viktiga val då också. Det är lättare att få folk att rösta när det är presidentval... I år har förhandsröstningen slagit rekord på många håll, inklusive här i Texas, så jag hoppas att det är många som röstar idag också. 

I Texas hoppas vi på att Ted Cruz röstas ur senaten! Förskräcklig man. 
Demokraten Beto O'Rourke är den jag hoppas och lagt min röst på. Tyvärr är ju landsbygden starkt republikansk så vi får se hur det går. Alla större städer är mer liberala, men våra röster väger ju liksom mindre eftersom det inte är ett proportoinellt valsystem... Frustrerande. 

Det är mycket som är direktval/personval här: schoolboards, domare etc så det blir mycket på valsedeln. Många röstar efter parti. Vi har elektronisk röstning i Texas (hur det ser ut det beror på stat) och det gick att välja efter parti den här gången och sedan fick man kolla valsedeln innan man tryckte på "rösta".



Bild 2. Utanför vallokalen.

Ännu en kommentar på samma ämne, från Cecilia som bor i Texas.

"Val är förresten alltid på tisdagar här och i UK där jag bott förut (men bara fick rösta i lokalval som svensk) är det alltid parlamentsval på torsdagar. Kanske vore det bättre om det vore på söndagar, men det finns ju de som jobbar då också och lokaltrafiken funkar bättre på vardagar... 
Vallokalerna här hos mig är förresten öppna 07-19 och förhandsröstningen pågick under två veckor, inklusive en lördag.

Checkar är på utgång men används fortfarande en del, bisarrt nog. Jag har ett checkhäfte och använder det någon gång per år för att betala en udda räkning. De flesta företag kan man skicka betalningar till elektroniskt (från bankkonto) eller betala med kreditkort (som ju också är elektroniskt, men du förstår nog hur jag menar)."

Tack Cecilia som tog dig tid att berätta hur du ser på det hela! 
Jättebra med information på det här viset!

Inga kommentarer: