onsdag 5 maj 2021

Dagens fönster och en bok ...

... finns i mitt rum i det gula huset. 

Ännu ett tag kommer taket och husgaveln hos Ecke och Britt att skymtas, men snart - när ekens löv är helt utslagna - är det ajöss med den saken. Lite ledsamt känns det. (Längst till höger på bilden skymtar en bok och där sitter en nyligen uppsatt fågelholk, där familjen Blåmes tycks ha flyttat in).

Bilden: Håkan Nesser och fotograf var Caroline Andersson, Albert Bonniers Förlag.

Har  ä n t l i g e n   börjat kunna koncentrera mig på att läsa igen, ja, inte bara DN eller Hemköps reklamblad. Tog första bästa bok igårkväll  när jag gick i säng och det blev "Halvmördaren - Krönika över Adalbert Hansson i nutid och dåtid, författad av honom själv". Nu somnade jag ifrån läsandet tämligen snabbt, men jag fortsätter idag och det blir ju bra, då det ändå ska regna mest hela tiden. 


Foto: Pablo Dalence, Sveriges Radio.

Vaknade vid halv fem - det är hopplöst att sova längre - och lyssnade till gårdagens avsnitt av Europapodden. Nu handlade det om Skottland och möjligheten att bli helt självständiga och det blev ett långt samtal mellan programledaren Clas Aronsson och SR:s korrespondent Daniel Alling. 

Att dom båda herrarna är bästa vänner är inte svårt att höra och Susanne Palme - EU-expert - fick inte många minuters prat-tid. Det händer att jag får ont i magen .., jag tycker att det är så pinsamt hur ofta hon glöms bort och vore jag producent skulle jag hojta i Aronssons hörlurar att "nu får ni faktiskt ge er, släpp in Susanne!" Det är hon som är på bilden.

För övrigt tycker jag att Europapodden är väl så intressant som USA-podden.


Och ännu mera "för övrigt" så fullkomligt älskar jag att programserien "Solens mat" nu visas i repris på SVT-play. Bo Hagström är fenomenal på att få kontakt med italienarna och han måtte göra det med en hel drös med värme och kärlek, ty alla människor ler så varmt mot honom. Klockan 9:40 sänds programmen i SVT 1, alldeles efter gymping och avslappning. 

(Ps. Bert i Luleå tipsade mig om en blogg som jag helt missat - Nära mig - heter den och skrivs av en för mig okänd kvinna boendes i Luleå, men kommer från trakten av Malå. Så roligt! Många bilder hemifrån är det också Tack för tipset Bert och nu finns den i min länklista. Ds.)

10 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Poddar är verkligen något som jag aldrig hinner med att lyssna på. Men det beror nog delvis på att efter 45 år med headset/hörlurar i jobbet, så vill man lyssna till den verkliga världen istället- och P1.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jo, det kan jag förstå, men podden ligger ju på P1, det är ju som att lyssna till vilket radioprogram som helst. Den verkliga världen här i Stensjö är tämligen begränsad, så jag tycker att poddar fyller en bra funktion för mig. Och hörlurar har jag aldrig när jag lyssnar.

Elisabet. sa...

Ps. Bert igen. Två timmar i veckan av poddlyssnande, det tycker jag inte är mycket. Ds.

Gunnel sa...

Välkommen till min blogg. Jag är född i en liten by utanför Malå, men lämnade orten för över 60 år sedan för en karls skull. Den mannen är jag fortfarande gift med. Numera bor jag i Luleå. Besöker Malå varje år av sentimentala skäl och för att min bror bor kvar i bygden. Läste lite längre i din blogg och såg att vi måste haft samma fröken i småskolan. Du på 60-talet och jag på 40-talet. Två gemensamma nämnare. Malå och fröken Hedvig.

Bert Bodin sa...

Ojojoj - du är ju berooooende!

Nej, jag skojar.

Men poddar eller program - vad är skillnaden. Jag blir lite störd av det mode som ibland uppstår. Jag kan gå in och lyssna på i stort sett vilket program jag vill på SR-play, utan att det är en podd.

Sedan färgas jag väl av det där hörlursfenomenet, som jag inte begriper. Folk kan gå omkring ute i stan med sin trafikmiljö, eller i tyst natur och vara totalt avskärmade från omvärlden ljudmässigt. Är det nyttigt?

För att inte tala om de där som går omkring med proppar i öronen och talar i telefon. Högt och ljudligt, eftersom de måste höja rösten för att höra vad de själva säger. Sådana kallade man byfånar förr.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, jag håller med dig om det fåniga i att kalla det för podd, men jag förmodar att det är för att här kan ju människor - du och Benke - starta en podd om livet i norr och SR skulle inte ta in det i sitt utbud, men däremot kunde ni nå en stor publik ändå och då under begreppet "pödd". På det viset är det ju jättebra och många röster och intresseområden kan komma till tals.
Jag ser inget negativt i att ha hörlurar eller ear-pods, men jag själv klarar mig utan ,-)

Elisabet. sa...

Gunnel: Var utanför Malå kom du ...? Mörttjärn? Adak? Blev så glad av dina bilder. Du kanske var klasskamrat med någon av mina systrar - Rigmor eller Birgitta Nilsson -?

Bert Bodin sa...

"Pödd" - jo det ska jag lansera. 😇🙃😆

Gunnel sa...

Mörttjärn. När jag slutade folkskolan fanns inte realskola i Malå så jag har inga klasskamrater därifrån. Gick kontorskurs i Umeå och jobbade på kommunkontoret i Malå tre år innan jag flyttade. Du och dina systrar tillhör nog en yngre generation. Är du möjligen dotter till en sjuksköterska som fått titeln "Sveriges vänligaste person" eller något i den stilen för sitt osjälviska arbete hos fattiga människor?

Elisabet. sa...

Bert: det skulle ju vara "podd", förstås ,-)

Gunnel: mina systrar är födda 1941 och 1944 och jag kom tio år senare. Och ja, du har rätt om mamma.