onsdag 5 maj 2021

Eftermiddag ....


Har man inget annat att göra en lite gråmulen dag, kan man ta en runda och se hur det tar sig i rabatterna. Jo, det tar sig verkligen. 
Den som varit med här kanske minns när jag på Blocket köpte förgätmig-plantor. Med posten kom nånting som liknade två ynka blad och jag tänkte att nu har jag blivit lurad! 
Nej, så var det inte .., det blev verkligen - så småningom - små, söta blå blommor, om än inte just dessa. 


Tulpaner ska jag nog inte sätta fler lökar av .., ty i ett par månader efter jul har jag varit en flitig tulpanbukett-köpare och dom som dyker upp i rabatten, dom kommer där jag absolut inte har satt löken! Kan det möjligen bero på att Sigge använder rabatten som toalett och efter utfört behov gräver han ju som vore han en grävmaskin och då kanske han sprättat iväg lökarna?  Kanske.


Mot väster,. där har prästkrageplantan som sonens svärföräldrar gav oss, där har den satt fart. Så underbart roligt med växter som förknippas med glädjestunder och såna var gott om när Claes och Monica var här på besök.


Den här som har så vackra blad (tycker jag) växer som buskar hos AP och Micke på Ekerö. 
Nu har jag totalt tappat namnet på den ..., men det kommer väl tillbaka? Den får röda/literosafärgade blommor som liksom växer på rad, likt smultron på ett strå.


Humlen som är min favorit nästan .., har tre spaljéer att klättra på. Den gula färgen på huset är ganska "kall", så med humlen blir det åtskilligt "varmare". Pv är måttligt förtjust. 
I Malå fanns humle hos grannen Efraim Wretlind .., deras veranda inramades av humle och likadant var det hos mormor i Dikanäs.


Här, hos mormor. 


Ännu mera hos mormor.


Trollius minner även den om mormor, men minst lika mycket om mamma. Och säkerligen hade hon planterat den just för att den påminde henne om hemmet där hon en gång växte upp. Smörboll .., kallar jag den. Mamma sa "Trollius".


En skruttig bild, men den får vara med ändå. 
Gullviva ..., också barndomsminnen för mig. Pärlhyacinter är också en favorit.


När vi kom flyttandes till Ystad och Anders började i första klass, blev han bästa kompis med Jonas Eriksson. Ofta när jag hämtade Anders för att köra hem till Bjäresjö (någon halvmil från Ystad), så hände det att Jonas mamma Lena bjöd mig på kaffe. 

Vi kunde då sitta ute i trädgården och hon hade en otrolig förmåga att få oss nyinflyttade att känna oss välkomna! Och hos Lena och hennes man, där växte  halvmeterhöga rabatter med kattmynta och det gör att jag förknippar den här till synes oansenliga växten med en massa mänsklig värme. 

Dessutom fullkomligt  ä l s k a d e   pElle att ligga och gona sig i kattmyntan .., tala om att bli förtrollad av doften!

6 kommentarer:

Rexxie sa...

Köp botaniska tulpaner! Sprider sig jättebra!

mossfolk sa...

Men nu har ni sprungit om oss. Jag har ännu inte sett någon blommande förgätmigej.
Så mycket glädje nu på våren när allt växer!

Elisabet. sa...

Rexxie: aha ...! Nu får jag googla!

mossfolk: men det är ju i rabatten!

Annannan sa...

Efraim Wretlind, vilket underbart namn!

Elisabet. sa...

Annannan: ja, men kallades Effe. Han var min pappas chef på Domänverket och på familjens spiselhäll fanns alltid hans doktorshatt; ja, han hade doktorerat i skogsvård.

Evas blogg sa...

Jag håller med pv när det gäller humle. Jag vill ta bort den men maken vägrar.