lördag 9 oktober 2021

En lördag i oktober ...

... blir jag överlycklig, dels för att gårdagens DN verkligen låg i postlådan nu på morgonen, men också för att Early Bird - transportföretaget med det härliga namnet - också levererat boken "Vi som arbetar med våra kroppar" och som jag såå längtat efter! Stor glädje! 


Boken - författad av Annica Carlsson Bergdahl och med fotografier av Elisabeth Ohlson - ååå, den gick rakt in i mitt hjärta! Sååå mycket igenkänning! Bara tankarna på höjd pensionsålder .., det är i alla fall rena madrömmen för många i yrken där kroppen tagit stryk långt innan sextiofemårsdagen! 


Och så intervjuer med människor från olika yrkesgrupper, som här på bilden, Emelie som är billackerare i Sundsvall. 


Eller Andreas Forsberg som kör kranbil och tömmer molucker, djuphållare med hushållsavfall för flerfamiljshus. Så här berättar han: 

"Jag gillar att ta nycklarna ur skåpet, starta kranbilen som är 18 meter lång, checka adresserna och rulla iväg, ensam. Vara i rörelse. Höra småfåglarna kvittra, känna solen i ansiktet eller regnet slå mot plåten. Jag försöker hitta guldkornen i vardagen. 
Ett 30-tal molucker ska tömmas varje dag, även om det kan bli upp emot ett 70-tal och flera timmars övertid. Jag är arbetsnarkoman, går in helhjärtat för jobbet, vet att jag gör ett bra jobb. Uppväxt med att aldrig ligga på latsidan. Alltid hugga i. Sätta plant, ta in hö, dra in not." 

Och så lite längre ner i texten: 
"Jag var med om en arbetsplatsolycka när jag arbetade som långtradarchaufför, fastklämd mellan fyra tolvmeters I-balkar på tre ton. Känseln är försvunnen i höger underben. Delar av vadmuskeln är borta och jag har sämre rörlighet i fotleden och knäna börjar ge med sig. Olyckan utlöste också posttraumatiskt stressyndrom för upplevelser jag haft inom försvarsmakten i Afghanistan tre år tidigare". 

Ja, jag kan säga att ikväll när jag är ensam hemma (pv har kört till Småland på kusinträff och ska övernatta på hotell), då ska jag - förutom att titta på fotbollsmatchen (VM-kval för Sverige) ägna mig åt den här underbara boken! 


Förutom intervjuer med olika yrkesgrupper, finns även såna här bilder. 
Arbetsredskap, alltså. 
Den gröna sprättkniven har jag själv lagt dit. 
Å, alla sprättknivar som underlättat ens arbete under årens gång! 

Ja, det var lite om boken det. 
Och tack Johanna Lundin i SVT:s Gokväll som tipsade om den!

2 kommentarer:

En vanlig man sa...

Gillar dessa arbetslivreportage, ibland visar de något i TV vilket jag alltid tycker är intressant. Tyckte även dina små historier från din arbetsplats var kul.

Elisabet. sa...

En vanlig man: jag tycker också om att få ta del av andras yrkesliv och detta att få veta hur en arbetsdag ser ut, med för,- och nackdelar! Såå mycket sånt i den här boken!