söndag 17 april 2022

    Under eken ....

I ett  par timmars tid blir vi sittande ute vid väggen, den mot väster. Det är Eva från Tyresö, hennes halvlånge man, pv och jag själv. Pv har bakat kanelbullar (och bröd) och jag en mjuk pepparkaka (på mix; en av oss är väldigt rationell eller möjligen bekväm) och så har jag gjort mackor med gravad lax i skivor, lite sallad, kall skivad potatis, citron och några små pyttiga dillkvistar .., mest för Eva som brukar vilja ha nånting annat än sötebröd till lunch - men också till mig själv -. 

Precis allt möjligt hinner vi surra om. Det handlar om cyklister kontra fotgängare, kontra bilister ., det är upploppen i Örebro, Linköping och Malmö .., om dagens skola .., om småfåglar och Eva berättar om larven som går under namnet Gaffelsvans och som hon och hennes mamma tog hand om .., den fick t.om åka tåg från sommarstugan till Norrköping och utvecklades så småningom till en fjäril! 

Om detta hade Evas mamma skrivit en berättelse som sedemera hamnade i tidningen Vi .., och vi räknade ut att det måste ha varit någon gång på 50-talet! Helt otroligt var det och hur intressant som helst.


FotoS Drozd Lund

Aldrig någonsin har jag väl hört talas om den fjärilen, men nu har jag. 


Så gav det ena det andra och vi kom ihåg sånt som man någon gång hört talas om och sedan fastnat i någon av minnets byrålådor. Den halvlånge bidrog med den här mannen - Rutger Fuchs - och honom hade vi minsann inte heller hört talas om! 

Ja, så kom han (den halvlånge ..) på ännu ett namn som etsat sig fast, nämligen Johannes Rydberg. Det är klart, har man arbetat på KTH inom området kemi, så kanske det är fullständig naturligt att minnas det namnet. Det handlar om en formel. 

Rena grekiskan för mig. 

Pratet fortsatte. Jag berättade om gårdagen när vi hade lämnat ett påskägg till Hildas Edvin som den här veckan är hos sin pappa och på väg därifrån svängde vi in på Pehr Osbecks väg och vi sa att "men vem var nu denne Pehr Osbeck?"

Halleluja för Google. 

Vips, så hade jag svaret och det var minst lika intressant som när vi läste om herr Fuchs! Denne Pehr blev lärjunge till Carl von Linné och vilket otroligt händelserikt liv han - den förstnämnde - hade! 

Allt medan vi satt där ute i solskenet, hördes den envetne gransångaren, men jag var den enda som uppfattade hans serenad. Och ekorren kom farande med vådlig fart och norpade sig solrosfrön .., sommarhusgrannarna rensade ogräs i nyponroshäcken, allt medan människor passerade nere på vägen. Somliga joggade. Andra gick med stavar, ja, såå många förbipasserande har vi nog inte sett sedan i somras!

Det bestämdes att i morgon får pv hämta fällda tallar i Haverdal (en släpvagn har bokats) och så får vi tillskott i vedskjulet. Sedan jag kom till det gula huset, har vi nog aldrig haft så lite ved i pannrummet, vilket väl ändå vittnar om en kylig vinter.

Inga kommentarer: