onsdag 11 maj 2022

    Dagens fönster ...

.... fångades på vårdcentralen - ingång D -  i Falkenberg och det var igår, när det var dags för den fjärde sprutan. Till höger i bild skymtar Ätran; en av dom halländska "floderna" som vi skulle lära oss i skolan. 

Vi i norr lärde oss dem från norr till söder - Viskan, Ätran, Nissan och Lagan, (Vi ska Äta, Ni ska Laga) medan många här nere räknar upp dem i motsatt ordning. (Laga Ni, Äta Vi). Nissan rinner för övrigt genom Halmstad.

Om Ätran kan man läsa följande hos Wikipedia: "Den är 243 km lång inklusive källflöden och är den näst största av de fyra hallandsåarna. Ätran rinner från en mosse i Gullered på 332 meter höjd över havet, genom sydvästra Västergötland och faller ut i Kattegatt vid Falkenberg i Halland. Ån har ett avrinningsområde på 3 343 kvadratkilometer."

Här kan man notera att Ätran har förvandlats från en "flod" (som vi fick lära oss) till en å.

7 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Vet att vi "pratat" om det tidigare.
Jag har ju aldrig förstått varför våra å:ar har kallats för floder och inte minns jag att de kallades för floder heller när/där jag gick i skolan.

Vi som bodde nära dem (å:arna) kanske förstod att begreppet flod, ja det hade vi aldrig kunna acceptera eftersom vi hade sett dem.
Däremot älvar - det var något det! :)

Gunnel sa...

Kul att få se en glimt av Ätran. Ingen svensk kan ha missat Hallands floder/älvar/åar. I min värld känns flod mäktigast. älven brusar och ån är en ett idylliskt vattendrag. En gång åkte vi över floden Rhen och jag blev besviken. Just där var den mycket ynkligare än min egen Luleälv, nästan bara ett krondike.

Anonym sa...

Jag blandar alltid ihop dem och vet inte vem som ska äta och laga! En gång var det en Uppsalabo som talade om Skellefteälven som en å. Nu hade han inte vuxit upp i Sverige, men det kändes lite nedvärderande. Jag sa att det är en av de älvar som förser södra Sverige med el. Jag var en gång vid Jordanflodens källflöden och där var den bara en liten bäck. ellem

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: låter sunt alltsammans. Det är väl ändå ingen nu levande människor som kallar dem för floder? Det tror jag inte.

Elisabet. sa...

Gunnel: ja, för mig är floder nånting i stil med Amazonas. Minns ju hur brusande Vindelälven var om våren... men någon flod var det inte. Såg ett program hos SVT om Torne älv. OTROLIGT så mäktig den var!

Elisabet. sa...

ellem: tack för dagens smajl .., det var när jag kom till raden om Jordanflodens källflöden och vilket intryck det gjorde på dig!

Thomas sa...

Hemma kallade vi nog allmänt Lagan för Lagaån, eftersom vi hade samhället Lagan ganska nära.
PV