måndag 9 maj 2022

    Om Gustaf och Maria ....

För en tid sedan berättade Marianne Bokblad ("bloggblad" .., har haft blogg lika länge som jag själv, tror jag .. och säkerligen bekant för alla som följt med här och på andra bloggar under årens lopp) att hon nu har kommit ut med en bok som handlar om hennes föräldrar, Gustaf och Maria. 

Marianne är ju flitig textförfattare vad gäller psalmer och påhittig med rim och annat och jag tänkte att jo, men det skulle vara intressant att läsa hennes bok. Hon är skarp och har humor, det borde bli bra. Samtidigt är det ju knepigt. Tänk, om man inte alls skulle trivas med innehållet .., hur skulle man då göra? 

Mariannes föräldrar var engagerade (eller "engagerade", dom var frälsningssoldater) i Frälsningsarmén och eftersom jag själv har viss erfarenhet av - nej, inte av frälsningsarmén - men från frikyrkor, så kändes det lite spännande att ta del av den här historien. 

S o m  jag tyckte om den!! 

Dels blev det en för mig helt ny inblick i Frälsningsarméns historia och uppbyggnad, men det blev också ett tidsdokument .., ibland kändes det som om jag vandrade i min mammas album med svartvita bilder från mitten av fyrtiotalet .., och så var det ju också kärlekshistorien mellan Gustaf och Maria. Där tycker jag att Marianne har hamnat precis rätt! Det är inget lull-lull, utan känns äkta. Inte bara en raksträcka av lycka och kärlek, där uppenbarar sig även "krångel" och besvikelse. 

Utan att veta vad som väntade mig, beställde jag två exemplar. En gick till min moster Gunhild i Dikanäs (eftersom delar av handlingen utspelar sig uppe i fjällvärlden), den andra fick bli min. Men nu har jag ju läst ut den och då gör jag så här:  jag lottar mitt exemplar! 

Någon som är intresserad ..? 

Meddela då intresset i en kommentar, så får det bli ett litet lotteri av det hela. 

(Här finns en länk till M).

Och  t a c k  Marianne, för den glädje ditt alster gav mig!

10 kommentarer:

Babsan sa...

Låter väldigt intressaant så jag är klart intresserad.Läser just nu en fin bok.1959 av Helena von Zweibergk.

Elisabet. sa...

Babsan: noterat!

Bloggblad sa...

Vad roligt att jag hittade hit! Jag är ganska ojämn i både bloggläsning och d:o skrivande, men jag har mina favoriter. Eftersom jag har ett antal kartonger med nämnda bok, deltar jag inte i lottningen, men tycker att det är en kul idé! Återvinning gillar jag!

Det gläder mig att du gillade den! Och att du inte ringer i ottan för att meddela det... jodå, jag blev glad över en överförtjust läsare som ville prata, men så groggy som jag låter nyväckt ... det skäms jag lite över. Hennes pappa nämndes ett par gånger, hon var såååå glad över det. (Alla skitstövlar har jag bytt namn på, hennes pappa var en hedersman, så han fick behålla sitt namn.)

Jag har faktiskt gått på moln i ett par dagar. Vilket gensvar!!!

Tack snälla att du sprider info om boken.

Bloggblad sa...

Babsan: jag läser samma bok som du nu. Gillar den, men hoppar alltid till av anakronismer. Man sa verkligen inte att man överhörde ett samtal på 50-talet.

Annars älskar jag HvZ:s böcker.

Elisabet. sa...

Bloggblad: och jag tänkte, när jag läste din bok, att så knepigt det måste vara att inte falla i den fällan som Babsan skriver om. Du skrev på ett ställe att hon fick en tia tillbaka - eller något liknande - och jag hann tänka "inte fann väl tiokronan då!" Det hade du full koll på .., i nästa mening framkom att det var en sedel!

Elisabet. sa...

Bloggblad: nej, det var du som skrev om det, ser jag ,-).

Babsan: jag utnämner dig till vinnare och postar boken till dig!

Babsan sa...

Men Elisabet gulle dig du har gjort min dag❤️❤️❤️❤️

Bloggblad sa...

Elisabet: jag är ju så pass gammal att inte jättemycket hade förändrats från 40-tal till min barndom. Det är så mycket taget från breven att det bör stämma med det tidstypiska. Kläderna med gumknut m.m. har jag tagit från foton. Men, jag trodde inte att man pratade om stress då, eller sa shorts om kortbyxor, men det stod i breven. Jag valde dock bort ordet stress för att slippa få höra att det inte fanns. Många ord och uttryck är äldre än vi tror, det har jag lärt mig av Språket i P1.

Anonym sa...

Men vad är gumknut?!! Har googlat länge nu men hittar inget.
Hälsningar
Biggan (utan Google-konto), klädintresserad

Elisabet. sa...

Biggan (det går så bra utan google-konto): i frikyrkorna hemma, hade dom flesta tanterna knut i nacken, alltså håret i en knut. Inte uppsatt direkt, utan just en "knut". Som en kanelbulle i formen - ihopvirad -. Det är vad tänker jag hör ordet.