tisdag 10 maj 2022

    Det hade jag ingen koll på ...

För något år sedan kanske, det var när vi hade besök av Hilda, Edvin och Mymmel, hade Edvin en sån fin blå stickad tröja på sig. Den tröjan var blå och jag tyckte att den var så totalt underbar. Mönstret var exakt det som är på bilden. 

Mymmel berättade då att det var en äldre kvinna som stickat tröjan och jag tänkte direkt på minstingen i Malmö där det ofta blåser kallt .., ja, men en sån tröja vore ju perfekt! Samma kvinna som stickat till Edvin, stickade nu en likadan till tvååringen i Skåne. Kanske blev det vajsing i kommunikationen, tröjan blev grön i stället för blå, men det spelade ingen roll. Jag tyckte att den blev såå fin. 

Däremot var jag lite tveksam till om den skulle passa den där krabaten i Malmö .., småttingar kan ju vara väldigt bestämda i vad dom tycker om eller inte. Jodå,  när han väl vuxit i den, fick jag ett sms från hans mamma som skrev att "han älskar den!" , 

Så småningom fick jag veta att mönstret på tröjan är ett så kallat Bingemönster - ett av många - och typiskt halländskt och väldigt gammalt. Här finns en intressant länk som handlar om just detta. Där finns även en bild av en likadan tröja, men i blått. Bara såååå vacker!

(Att den blev vid i halsen, var bara bonus. Han hatar när det sitter åt ,-).

6 kommentarer:

Babsan sa...

Jättefin👌

Irene Lundmark Alm tidigare Malåbo sa...

Det var minsann ett vackert mönster.

Bert Bodin sa...

Såg du programmet om Island på Kunskaps igår?

Där förekom en inslag med snygga stickade tröjor.

Elisabet. sa...

Babsan: visst är den!

Elisabet. sa...

Irene Lundmark Alm: visst var det! Och om du kollar länken, ser du andra vackra mönster!

Elisabet. sa...

Bert i Luleå: nej, det missade jag helt!