måndag 31 oktober 2022

Här och nu ....


Fortfarande urusel sömn, men det får gå. Eller man har ju knappt något val. Tackar min skapare eller mig själv, att jag inte behöver tänka på att vara pigg på jobbet. 

Det är måndag, den sista dagen i oktober. 

Jag skriver inköpslistor. En lammstek ska få följa med hem .., det kan bli gott att kalasa på till helgen. Pv kontaktar Telia i något vägföreningsärende. På soffan ligger Harry och sover. Om tre timmar ska han vara på Hallands djursjukhus. 

Annat?

Lyssnar till P1. Ryssland stoppar spannmålsleveranser och nu blir det ännu mera elände. I Indien har en hängbro rasat (någon religiös högtid och bron blev överlastad av människor på väg till eller ifrån ..) och i Seoul dör människor i något halloweenfirande - i trängseln -. 

Och i Brasilien har Lula da Silva vunnit presidentvalet med minsta möjliga majoritet och nu tycker de som röstade på på den tio år yngre (och i mina ögon sååå kaxige!) Bolsonaro att valet är stulet. Jo, minsann. Det känns igen. Och snart stundar mellanårsval i USA. En dryg vecka kvar.

Så olika våra liv är och allt hänger på var man råkar födas. 

Eller: var man har turen - eller oturen - att födas. En kommer till världen på ett sjukhus i Rio de Janeiro och växer upp i slumkvarter och fattigdom, en annan ser dagens ljus på Malå BB och får ett helt annat liv. På 60-talet närapå som en skyddad verkstad. Jag minns morden på bröderna Kennedy och Martin Luther King .., men sen kom Beatles och man blev kär i någon klasskamrat och livet flöt på. 

Sånt kan man tänka på medan man går omkring med dammsugaren av märket Electrolux - ingen märkvärdig apparat, men helt okej -. När dammsugarpåsen är fylld, tar jag på mig plasthandskar och tömmer påsens innehåll som åker i soporna. Man skulle kunna tro att man är född smålänning. 

Ikväll Filmstudio. Nej, det är ju höstlov, då blir det ingen film. Men nästa veckas film-val ser jag fram emot .., då visas "Mina bröder och jag", en fransk film som hade biopremiär i våras. Någon som sett den ..? Här en recension av filmen.

16 kommentarer:

En vanlig man sa...

Vi blir matade med mycket elände nuförtiden. Och ibland får en orm bli huvudnyhet i ett antal dagar, och så får Jonas på Skansen lite TV-tid igen. Inte utan man blir lite trött på rapporteringarna.

Turtlan sa...

Ja det där med sömn är så viktigt! Jag hade en sån natt i helgen och bara det räcker. Har sällan lätt att somna och har börjat vakna på natten mer ofta än förr. M somnar så fort han lägger huvudet på kudden. De gånger jag gjort så är när jag arbetat natt. Då var det duns!

Ja vi har verkligen dragit en vinstlott födas här. Svårt föreställa sig tex bo i Indien eller Somalia. Som exempel. Hörde på radion igår om Pakistan. En tredjedel av landet är eller har varit under vatten.

Fast det som mest och fortfarande skrämmer är kriget där i öst. Jag är så f-bannad på den där Puttrin Puttskit!

Just det!

Bloggblad sa...

Det är nog på både gott och ont som vi får alla nyheter från hela världen så snabbt. Jag undrar om vårt psyke är skapat för att ta emot så mycket elände varje dag. Det är ju nästan som om vi måste skämmas för att vi går omkring här och har det bra och kan äta och åka bil (än så länge) när vi behöver. Swisha en slant för att döva det värsta samvetet ibland...

Jag nyhetsknarkar verkligen inte, men har suttit på möten bredvid (framför allt män) som smyger med sin mobil under bordet var femte minut och nog ser jag i ögonvrån att det är nyhetssidor de scrollar på. En omgång nyheter morgon och kväll får räcka för mig.

Gunnel sa...

Vi i vårt Sverige har verkligen haft tur i födelselotteriet. Jag är född i kammaren hemma i Mörttjärn, barnmorskan hämtades i Malå, fanns nog inget BB där på den tiden.

Monet sa...

Min mamma, född 1925 och fortfarande helt självgående och alert tänker inte alls i banor av att man inte skulle orka eller förmå ta till sig ”allt elände”. Hon är född med föräldrar och deras föräldrageneration som genomlevde första världskriget, spanska sjukan och depressionen (under goda omständigheter dock) och själv var hon ung flicka under det andra. Och gift med en inkallad stridspilot som när som helst kunde hamna i verklig strid eller störta som majoriteten av hans flygarkamrater.

Att sitta med örat intill en kristallradio eller ratta in senaste nyheterna från Motala om Hitler och Stalin var en självklarhet att man gjorde. Hon sovrar inte idag heller utan håller sig helt àjour, till och med så att jag blir förvånad! Sen orkar hon inte riktigt med att ta in allt elände som oundvikligen drabbar delar av den stora familjen även om hon alltid ändå vill veta vad som händer.

Hennes klarsynthet, analys och erfarenhet av vad som händer nu, sett också i historiens ljus, är en inspirationskälla för mig. Kan hon vid 97 års ålder ta in omvärlden på det sätt hon gör, så kan jag och andra. Så tänker jag…

bettan sa...

Angående bristande sömn så anser jag att vi har ett val. Jag läser så ofta på olika bloggar, Ig om kvinnor i min ålder som verkar ha omfattande problem med insomningssvårigheter eller "upphackad nattsömn", behov av ev toabesök eller tidigt uppvaknande och sen inte kan somna om.
Sömn är grunden till hälsa och (någorlunda!)välmående. Jag tycker det är viktigt med en så god natts sömn som möjligt.
Jag kan ha fel, men det verkar som om många anser att man ska stå ut och vara "tapper" med att inte kunna få nattro.
Jag hade haft svårt att klara av det och känna mig någorlunda pigg.
Därför har jag sen ett bra tag unnat mig en insomningstablett, (på recept)inför sänggåendet.
Obs! Har hittills inte behövt doshöja pga ev tillvänjningsrisk
Och om jag skulle få ett beroende är ingen skada skedd. Jag har levt det mesta av mitt liv och kan inte tycka det skulle vara så fasansfullt att utveckla ett beroende.
Varför skulle jag missunna mig själv en så god sömn som möjligt? Jag tycker om att vara snäll mot mig själv.

Elisabet. sa...

Börjar med dig, Bettan: problemet är inte att jag inte kan somna direkt, tvärtom, det går oftast i ett svisch bara! Däremot har jag den senaste tiden, vaknat efter ett par timmar och haft svårt att somna om. Det är HELT olikt som det varit tidigare och hade jag arbetat, hade jag blivit halvt galen. Skulle det här fortsätta, då kan jag mycket väl tänka mig att få någon slags piller så man kanske halkar in på rätt spår igen ,-). (Men helt ärligt hade jag inte den tanken, förrän jag läste din kommentar ,-). Tack! )

Elisabet. sa...

Medieskugga: ja, den där ormen blev sannerligen en nyhet som hette duga ,-).Skönt att den är infångad.

Elisabet. sa...

Bloggblad: det hjälper ju föga att titta på nyheter stup i ett eller läsa på Twitter - jag menar, kriget slutar ju inte tidigare för den sakens skull - men jag är precis tvärtom ., jag följer med allt jag bara kan! Tack och lov gör pv det också, annars hade det nog blivit svårt.
Däremot kanske det inte är så bra för den mentala hälsan. Kanske kan det vara EN orsak till att jag sover dåligt. För många intryck och för mycket hemskheter?
Men man behöver absolut inte skämmas för att vi har det bra i vårt land. Eller .., skämmas, gå med skamkänslor - större eller mindre -. Minns att mamma sade just detta när hon kom hem på besök från Sydamerika. "Tvärtom, vi kan vara stolta över att ha byggt upp ett så bra land, så där så människor har tillgång till sjukvård och inte behöver svälta".

Elisabet. sa...

Gunnel: sannerligen! Och SOM jag minns din pappa, då, när jag pryade på ålderdomshemmet.

Elisabet. sa...

Monet: ja, så olika är vi människor. Men jag kan förstå ungdomar med småttingar som nästan inte vill följa med i eländet .., och jag är tacksam att ens egna barn är vuxna. Men så är det ju det här med barnbarnen .., vilken orolig värld just nu att växa upp i! Man skulle vilja väva in dem i en skyddande kokong.(Arma barn i Ukraina och annorstädes där det är kaos!)

Elisabet. sa...

Turtlan: Att inte kunna somna när man ska till arbetet dagen därpå, ter sig för mig som rena skräcken. Särskilt om det händer ofta! Vad tänker du om Bettans tips om en insomningstablett?
Angående Putin så delar jag dina känslor. Ibland känner jag sådant ursinne så jag tänker att det omöjlligen kan vara hälsosamt.

Elisabet. sa...

Bettan igen: ler så häääär mycket åt dina rader om beroendet av tabletter. Minns hur tokigt mamma tyckte att det var, då när hon ännu arbetade som vanligt hemma, detta att gamlingar inte fick sömntabletter, just för att dom kunde bli beroende. Det handlade om kroniker som levde år ut och år in på sjukstugan och hade svårt att sova. Hon hade skrivit under på dina åsikter.

Anonym sa...

Jag tycker det är jobbigt med allt som händer både här i vårt land och i omvärlden. Jag påverkas mycket. Vi klarar av saker olika ”bra” och vi reagerar och agerar på olika sätt. Jag för min del skippar nyheterna emellanåt. Det är ett sätt för mig att hantera det hela.
Hedgrenskan

Turtlan sa...

Ja en sån liten tablett skulle vara bra att ha. Men jag tror att något för ”sockerdrickan” och domningarna i benen skulle vara bättre.
Jag får ta upp det vid kommande läkarbesök.

Jag har också börjat att vakna på natten. Oftast väldigt varm… ja det kan vi ju gissa vad det beror på.
Men jag sover bra i perioder. Bäst sover jag på båten! Lite för mycket t om.

Sömn är verkligen hälsa!

Monet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.