onsdag 2 november 2022

En annorlunda morgon ...


Alla andra morgnar, då, när pv varit ute med harry på första rundan, kommer harry springande från hallen till mig i vardagsrummet och väntar på att få en liten smakbit av nästan vad som helst! 

Om jag just då är upptagen, stirrar han oavbrutet på mig, tills jag förstår vad han vill (det har jag såklart redan begripit ...) och glädjen är stor när han då får sin efterlängtade godbit. 

Nu var det ju dags för operation och Harry skulle sedan igårkväll vara fastande. Oj, så förvånad han blev när matte - av någon obegriplig anledning - inte tycktes förstå .., ja, men varför kom det nu inte något smarrigt?

Kvart över åtta var pv på plats på sjukhuset och fick besked att klockan 11.00 ska vi hämta hem den svanslöse, om nu allt gått bra. Härligt! 

På väg hem svängde husets herre förbi Solhaga Bageri och köpte (enligt önskemål) tre små frallor till mig - dom där som kräver starka tänder och starka käkar, för att inte tala om: en bra brödkniv! 

Väl hemkommen hade han även med sig ett flak bruna ägg från Ullarp (70 kronor), samt ett Slöingebröd. 

S o m   vi gapskrattade när det var dags att skära en skiva .., ja, det var inte långt ifrån att sticksågen - ännu en gång - fick komma till användning! Men hjälp, så gott. 

Många människor anser ju att bröd är en styggelse, men jag erkänner .., att ett gott bröd .., det är nästan det bästa jag vet. 

Och helst då ett med rejält tuggmotstånd.

För övrigt intet nytt från den halländska fronten. Förhoppningsvis blir det ett dopp i havet idag .., jag ska koka "cowboysoppa"(med mycket potatis i bitar, kikärtor, små tomater, vita bönor och liiite köttfärs och så kryddor - däribland chilin som den så rara Birgitta i Västmanland skickade med posten) och tanken är också att jag ska sätta samman årets första julklapp, så den hinner bli klar. Det blir spännande. 

Pv ska få en ny skottkärra av mig; det vet han redan om. Själv har jag inget på önskelistan. 

18 kommentarer:

Gunnel sa...

Bröd är gott. Och det allra godaste brödet är det du beskriver. Jobbigt att skära i och med rejält tuggmotstånd.

Anonym sa...

Håller helt med dig när det gäller bröd, lite segt med tuggmotstånd! Men vi är inte riktigt eniga om det här i huset. Hoppas det gått bra med Harry. ellem

Anonym sa...

ellem: det är inte vi heller, så därför hamnade det stora brödet i en plastpåse och blir pv:s.

Anonym sa...

Gunnel: Det händer ibland att jag kan drömma om Lundgrens limpa, med ost till .., eller nåt annat gott pålägg. När jag gick till skolan i Malå, passerade kompisen och jag var morgon baksidan av bageriet där limporna låg i vaxat papper och svalnade. Hjälp, vad det doftade gott! / Elisabet

Monet sa...

Det är klart att bröd är gott. Och det har tillagats sen vi lärde oss att odla säd och mala den. Men det är samtidigt sprängfyllt med onyttiga kolhydrater som vi nutidsmänniskor faktiskt måste se upp med: vi som drabbas av övervikt trots de ambitiösa 10.000-stegen, pre-diabetes med förhöjda blodsockervärden och med åtföljande hjärt-kärlproblematik. Sverige är ett smörgås- och fikabrödsland, dessutom proppar vi i våra ungar fredagsmys och lördagsgodis. Och på köpet tror vi att apelsinjuice på morgonen är supernyttigt när det är rena sockerchocken för dem som inte ska utsättas för det!

Vill man unna sig sitt bröd - och vi gjorde det självklart med njutning med daglig, varm baguette under alla Frankrikeåren - så måste man faktiskt se upp med resten av dagsintaget av kolhydrater, dvs potatis, pasta och ris i synnerhet. Man ska heller inte lura sig om det är hårt levainbröd eller surdeg eller vad det nu kan vara. Bröd är bröd och man blir tjock av det, vare sig det är limpa, kanelbulle eller baguette. Det finns hur mycket forskning som helst på detta, sen lever man självklart sitt liv, återigen, som man vill…

Anonym sa...

Monet: tack för lektionen. / Elisabet

bettan sa...

Gott bröd är en njutning. Jag har mina favoriter som jag unnar mig och mår bra.
Nu på äldre dar är dock gamla tandlagningar ett orosmoment. Har fått rådet av min tandläkare att t ex undvika müsli, granola och liknande. Tydligen en vanlig orsak till tandläkarbesök. Kanske det bör gälla för vissa brödsorter också?😉
Knäckebröd äter jag hittills utan missöden.

Elisabet. sa...

bettan: ja, ett tag hörde jag hur ofta som helst om trasiga lagningar - det var som ett löpande band - och det kunde räcka med att ha tuggat på en sötmandel eller ett hård bröd. För mig har en enda Riesenkola - vi var på väg till Öland - orsakat flera tusen kronor mindre på kontot. Knäck till jul ger jag mig inte på.

Monet sa...

Det var ingen lektion. Bara sånt som det numera allmänt talas om - också i medicinska termer - och som man förstås fullkomligt struntar i om man vill. Läste just i morse i en frankriketråd att det svåraste med att komma tillbaka till Sverige är att man därnere är så van att kunna diskutera och ha olika åsikter UTAN att motparten reagerar negativt. Man har olika erfarenheter och uppfattningar och tycker att det är intressant att dela dem utan att det resulterat i att någondera parten känner sig förfördelad på något sätt. Nog ska man kunna prata om bröd och dess fördelar och/eller inte?

Anonym sa...

Monet: Funderar du aldrig på varför andra reagerar negativt på dina kommentarer? Du diskuterar inte. Du berättar hur (DU tycker) saker förhåller sig och varken förväntar dig eller accepterar några invändningar. Men nu är det så att alla inte tycker som du eller bryr sig om ifall saker för håller sig si eller så. Sen må ha hur mycket som helst på fötterna när det gäller bröds (o)nyttighet.
Sluta vara så nedlåtande och mästrande så slipper du negativa kommentarer. Dessutom tycker jag det är väldigt oartigt att skriva som du gör till Elisabet i hennes blogg. Brukar du kliva in i folks hem och göra likadant?
Hedgrenskan

bettan sa...

Ett välment tips till dig "Hedgrenskan", som jag själv använder mig av är att konsekvent hoppa över att läsa kommentarer från avsändare, som jag sen lång tid vet inte tillför mig något. Jag slipper bli provocerad av för mig information, som sällan eller aldrig har tillfört mig något. Ignorans fungerar bra för mig i vissa sammanhang. Dessutom värnar jag min sinnesro och sparar min energi till det som intresserar mig.
Bästa Hedgrenskan, av dina kommentarer under årens lopp väljer jag att tro du förstår vad jag menar och utan att uppfatta det som ett påhopp eller illvilja gentemot dig.

Anonym sa...

Kära Bettan! Jag tar det precis som du menar det och vet innerst inne hur rätt du har! ❤️🤗
Hedgrenskan

bettan sa...

PS. Obs! Inte någon illvilja eller påhopp till någon annan som kommenterar här. Endast delade av en strategi som fungerar för mig både i bloggvärlden och på Ig, där jag är mer aktiv.

Anonym sa...

Tack, fint att höra🙏

bettan sa...

Ja det var jag bettan

Turtlan sa...

Läst igenom kommentarerna som finns här. Tänkte först inte skriva något men gör så.

Jag gillar också bröd mycket och tänker inte sluta äta bröd. Kör efter mottot lagom. Nybakat bröd och tex bullar är så gott och det ”unnar” jag mig. Har aldrig rökt och dricker sällan alkohol. Chips är närapå noll. Nej det är noll. Äter mycket grönt och en varierad kost. Så med min summa av laster så ryms bröd också.

Håller med att bästa är att inte läsa eller kommentera kommentarer. Sluta bry sig men på samma gång är jag en person som berörs och är nog ganska konflikträdd. Håller med dig Hegrenskan att man ska undvika bemästrande kommentarer. Man behöver inte rätta folk och ja många av oss tar illa upp även om den som skriver något inte menar att mästra. Vi tolkar saker olika. Vi har olika lätt hantera sådant. Det som för mig inte alls menas som kritik kan uppfattas som det av någon annan. Vi hanterar sånt olika och med tex bakgrund från olika länder så hanterar vi det olika också.
Jag har tex en svägerska från Ukraina. Jag har hela tiden haft så svårt att prata och tyda henne. Uppfattar så mkt av det hon säger som kritik. Hon är så hård och rak då det blir så fel. Hon är så van ta heta diskussioner och dylikt så när hon kör samma metod här i Sverige så ryggar många av oss bakåt. Hjälp vad menar hon?

Ja vi kanske är lite slätstrukna och konflikträdda här i Sverige men det är inte så lätt programmera om sig. Jag uppskattar alltid när andra delar med sig av kunskap och synsätt men inte så man känner sig pekpinnad.
Jag jobbar tex med rökavvänjning. Det går inte säga till folk Sluta röka! De måste själva komma fram till det och sen kan jag vara ett stöd på vägen och stärka motivationen.

Så med detta sagt… skrivet .. så till dig Monet, du har så mkt kunskap men precis som hedgrenskan skriver så blir det ofta kritik. Men man kan också avstå läsa.

Om äta bröd eller inte är mkt en ”i-lands fråga”. Jag är tacksam bo i ett land med mat på bordet och pengar i plånboken. Inte alla förunnade.

Nej nu har jag skrivit alldeles för mycket! Over and out!

Elisabet. sa...

Turtlan: jag ser det lite så här. Om du på din blogg skriver hur underbart gott det är med ... ,nånting, så tycker jag att det känns onödigt att tala om för dig att det du nu finner så himla gott och blir så lycklig av, att det är förskräckligt onyttigt och orsakar mycket elände, rent fysiskt. Jag utgår faktiskt från att du har gjort ett medvetet val och att du känner till allt det där, men ÄNDÅ väljer du att leva på det viset.
Det är en annan sak om man ställer en fråga. Vad tror ni, är det hälsosamt det här? Eller tvärtom?
Så ser jag det.

Turtlan sa...

Jo precis så! Vi gör alla så gott vi kan och bättre stötta än fälla.
Av jordens alla onyttigheter så finns det mer eller mindre farliga såna.

Klappa Harry från oss!