lördag 11 november 2023

Dagens fönster ...

Så här skriver avsändaren som är den här madamen:  (Och tack för att du så ofta tar dig tid att ta fram håven!)

"Medan jag väntar på bussen i Dalby fångar jag några fönster till dig. Det här huset är så fint. Det ligger precis vid busstationen. Jag tycker mycket om byarna öster om Lund. Veberöd, Dalby och allra mest Torna Hällestad. Det ligger så fint. Om jag kommer fram medan det är ljust, kör jag gärna den vägen och sedan över Revingefältet. Fast vägen där är ofta väldigt knagglig efter alla tunga militärfordon. Det är mycket slående hur mycket mer militär verksamhet det är nu än det varit de senaste 20 åren."

// Här kan ni till exempel titta in i lanthandeln i Torna Hällestad. Och lanthandelns bagare berättar här om brödet. Och om fönsterfångerskan i Porto drabbas av våldsam hemlängtan, kan hon ju klicka in sig på youtube och ta en biltur på 51 minuter och där passera skånska byar som Snogeholm, Blentarp, Sövde, Veberöd, Torna Hällestad och Södra Sandby. Den vägen har jag själv kört många gånger, då på väg till min syster som under många år bodde i Lund.

Skulle ni ha vägarna förbi, så finns där också en vacker kyrka som troligen byggdes någon gång under 1100-talet.  Själv har jag inte besökt den, men det tänker jag minsann göra, så vacker som den tycks vara! På hemsidan kan man läsa att kyrkan håller öppet dagligen mellan kl. 9-15.

Följande finns att läsa om Torna Hällestad och man blir alldeles mörkrädd .., så var det alltså i Skåne under den här tiden. 

"I samband med det fälttåg som brukar kallas för Horns krig, som ingick i kriget mellan Sverige och Danmark 1643 till 1645, och som slutade med freden i Brömsebro 1645, så drabbades Torna Hällestad hårt. Nästan hela befolkningen sägs ha dött efter en massaker i oktober 1644 då svenska soldater under ledning av general Gustaf Horn slog till mot byn. Några månader senare brände svenskarna ner prästgården i Dalby också, vilket gjorde att Hällestad blev pastoratets moderförsamling, vilket det var fram till 1923. 1748 och 1883 drabbades Hällestad av stora bränder och bl.a. gick kyrkans arkiv

 förlorade."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det var verkligen en vacker kyrkointeriör! Jag älskar de skånska medeltidskyrkorna. Ja, liknande kyrkor i andra delar av Sverige är ju också vackra. Men det är svårt att komma till att få se dem, om man inte kan komma när det är gudstjänst. I våras var jag i Skåne under Stilla Veckan och då var det andakt varje kväll i Veberöds kyrka, som jag aldrig tidigare besökt.

Det kan vara besinnande att tänka på att för att göra Skåne (och Halland också antar jag) svenskt så använde man metoder som var minst lika förfärliga som de vi ser i Gaza idag. Fast då fanns inte FN… / Annannan

Elisabet. sa...

annannan: apropå ditt sista stycke .., precis! Tänkte samma sak.