torsdag 18 januari 2024

Torsdag vid tvåtiden ... 


"Hur känns det att vara ensam hemma nu .., ja, du saknar väl honom, han ..,Den Ende nu ..?" frågar Sonja. 

Jag säger att nej, det gör jag inte .., det är bara skönt med egentid, särskilt när man vet att den inte varar för evigt. 

Hon frågar vad jag gör? Men nog blir det väl lite ensamt? 

"Nej, inte alls .., jag har ju Harry och Sigge och tänk på att jag bodde ensam i sju år efter skilsmässan!" säger jag. 

Hur ser dagen ut ..? Ungefär som vanligt. Stiger upp tidigt, går ut med Harry (det är annars pv:s avdelning), fixar frukost, eldar i vedpannan och kaminen och med allt spillvirke blir det ett ständigt  springande fram och tillbaka .., in med flera brädor .. samma sak i kaminen .., och jag diskar bort och ger dom fyrfotade mat och så blir det ny promenad. Steker köttfärsbiffar gör jag också. En av biffarna mosar jag och blandar med Harrys mat. Han slickar sig om nosen redan innan jag ställt skålen på golvet.

Vid tolvtiden slår jag mig ner ute i trädgårdsstolen .., tar med mig boken som jag tycker så mycket om och hela tiden flyger småfåglar fram och åter. På en gren uppe i eken sitter en koltrast. En hona, tror jag. Upptäcker en talltita som norpar sig frön. Räknar till sju koltrastar på marken. Och rödhaken är på återbesök. Uppe i slänten hör jag trummandet mot ett träd. Kanske spillkråkan?

Kajor tjattrar alldeles omåttligt .., men jag ser dem inte. Några gäss flyger förbi.

Och så fortsätter jag läsandet.

Ofta när vi har haft besök och jag skriver om hur det har varit - såväl här, som på instagram - berättar jag vad vi har pratat om. 

Men se i boken, där tar författarinnan det ett steg längre! Där är flera sidor med goda-vänner-prat runt ett köksbord .. man vet inte vem som säger vad, men det är inte heller viktigt. 

Pratet går runt bara .., det känns som om jag ser en film, nej, det känns som om jag sitter i en gungstol intill det där köksbordet och hör människorna prata. Efter nära 200 sidor tycks vi vara bekanta, rent av vänner.

Ni kan tro att jag trivs bland bokstäverna! 


Natten mot idag låg jag och läste till halv två, sedan lade jag ifrån mig läsglasögon och bok, släckte lampan och klappade godnatt till min fyrbente sängkamrat. 

Och nu eftermiddag. Tidigare idag, vid halv tolv, ringer pv från trakten av Kristinehamn. Allt har gått bra, men hans brorson låg och sov när det var dags för hämtning tidigt på morgonen!

Elliot ringer också till farmor men håller luren lite knepigt, så jag har svårt att höra vad han säger. Jag hör att han blir aningen irriterad när jag ideligen frågar om.

Om exakt en vecka ska vi träffas i landet Uppland och ha någon slags "kalas", men väldigt enkelt.

6 kommentarer:

Monet sa...

Jag har sån tur att jag skulle kunna läsa den här boken på originalspråket. (Oavsett vad herr Bodin tycker om fördelarna med det:-) Jag blir väldigvt frestad att beställa den när jag ser hur ”fransk” översättningen ändå är, men sitter ust nu i en sits där tankarna far iväg åt helt andra håll hela tiden. Man med stroke, akutambulans och sjukhusvistelse och sen hem nu med rehab och allt som hör till gör att man inte precis kan sitta i lugn och ro och läsa tillsammans med småfåglar… Var glad för både det och din nyss infallna 70-årsdag!

Elisabet. sa...

Monet: Ja, jag kan i alla fall ärligt säga att jag vet att uppskatta det. Det kan så fort förändras, det ser vi ju i ditt fall.

Babsan sa...

Vad är det för bok?

Anonym sa...

Babsan: Det var den du bara orkade med 30 sidor på, 😉 Valerie Perrin. / Elisabet

Babsan sa...

Å så var det kanske jag ska ge den en ny chans😅

Anonym sa...

Babsan: Du läser ju många ”deckare”/krimböcker .. jag upplevde den inte som en sådan, kanske därför den inte ville sig för dig? / Elisabet