måndag 26 februari 2024

En rapport att bli glad av ...


Gårdagkvällens Rapport gjorde mig så glad och det händer väl inte särskilt ofta. 

Först reportaget från Boden i Norrbotten där man inte enbart tänkt "utanför boxen" när det gäller att integrera och locka till sig arbetskraft, nej, man "schlängde ut boxen!"

Och nog är det väl fantastiskt så snabbt ukrainska kvinnor visar sig komma in i det svenska språket! Helt otroligt, tycker jag. (11 minuter in i programmet).

Från Kiev visades också ett reportage,(14 minuter in i programmet) där vi får följa Yang, en vietnamesisk ung kvinna som studerat till läkare just i Kiev och som valde att bli kvar, trots kriget. 

Och intressant att följa den palestinske läkaren  som vid invasionen direkt anmälde sig till försvaret av staden. "Jag har bott i Palestina, jag vet vad ockupation innebär ..", sa mannen.

Intressant var även reportaget från USA. Jag tycker att Fouad Yosefi är så bra och nu gällde det lärarbristen i North Dakota.  (20 minuter in i programmet.)

Så nu säger jag: tack Erica Olofsson för reportaget från Boden .., tack Bengt Norborg i Kiev och tack Fouad Youcefi i USA, ni som så berikar min och säkerligen många andras tillvaro! Tänk, så mycket man får veta. Och tack också till Fredrik Skillemar i Rapportstudion, som sannerligen är en klippa!

Mindre glad, ja, rent av djupt bedrövad, blev man (jag) av reportaget från Gaza, där människor nu inte får någon mat och där ett av sex barn är akut undernärda. Ett mål mat om dagen är vad som bjuds och somliga har inte ätit på en hel vecka. Tyvärr vet jag inte reporterns namn, ty när jag tittar på play, ja, då visas en liten skylt längst uppe till vänster på skärmen där det står "Rapport", som om jag nu inte skulle veta det, då jag själv valt att titta på play. Den lilla skylten skymmer reporterns namn. Dåligt, tycker jag.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Håller med dig om de tre reportagen. Och de tre 'korrarna'.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: För att inte tala om Radiokorrespondenterna Ryssland, som igår gästades av Johanna Melén, Maria Persson Löfgren och Martin Kragh. Och så programledaren med världens härligaste röst: Fredrik Wadström!
Älskar public service!

Gunnel sa...

Man blir imponerad och glad över hur snabbt de ukrainska kvinnorna lärt sig språket och fått jobb. Bra gjort av kvinnorna och lite beröm också till Bodens kommun.

Elisabet. sa...

Gunnel: Ja, visst blir man! Vilken tåga hos dem!