söndag 20 november 2011

"Taxi, var god dröj ...!"

Tänk tanken att ni bor i ett inlandssamhälle och att ni vaknar en natt med fruktansvärda bröstsmärtor.

Tänk sedan tanken att det till närmaste lasarett är nio eller tolv mil och så vet ni att drabbas man av hjärtinfarkt så är det bråttom att komma till läkare .., och nästa tanke är då att ojdå, här finns ingen ambulans, den är nämligen indragen!

Det är helt enkelt inte klokt.

I södra Sverige gallskriks det om man får tre mil till BB .., jag kan tänka mig tanken om ambulanserna plötsligt försvann.

Men just så är det i många inlandskommuner.

Malå är en av dem.

Och här är länken till det reportaget från kvällens Rapport.

15.57 in i sändningen börjar det hela.

10 kommentarer:

Ingela sa...

Ja man blir mörkrädd...

Kvinnan som har "utrett" det hela (läkare) sa på ett möte härom veckan att inställelsetiden kommer att förlängas med 20 minuter jämfört med hur vi har det nu. Undrar om hon vill åka med den ambulans som kör från Sorsele, Norsjö eller Lycksele på 20 minuter?

Dessutom kommer det förstås att bli fler tillfällen när ambulansen redan är ute på jobb när olyckan har hänt eller när någon blir akut sjuk.

Elisabet. sa...

Ingela: ja, det är inte klokt!!!

Lilla B sa...

Även i glesbygdskommuner i mellansverige är det liknande problem.

När jag läste detta om att folk inte hade vett att ta sig omgående per ambulans till sjukhus tänkte jag att det mest praktiska är att ta sig själv med bilen istället för att vänta och vänta.

Det är på tok för mycket storstadsperspektiv i media och en stor okänsla/okunskap om hur det verkligen står till ute i landet. Vi är ju trots allt rätt många som bor kvar där.

Elisabet. sa...

Lilla B: man inser ju att bor man i yttersta vildmarken, så kan man inte kräva att en ambulans ska stå redo dygnet runt och invänta samtal. Men i samhällen med skola och äldrevård .., och människor som betalar sin skatt ., jo, nog ska där finnas möjlighet till ambulans, det tycker jag verkligen.

Monet sa...

Men nog finns det ambulanshelikopter i såna här fall ändå? Det hade vi i Stockholms skärgård och den var på plats direkt och på nolltid var man på något av de stora sjukhusen!

Anonym sa...

Jo visst finns det ambulanshelikopter men det är inte ovanligt med snöoväder eller annat som gör att helikoptern inte kan gå ut.Och så måste det finnas nån stans där den kan landa. En bilolycka på en liten skogsväg kan bli problematiskt med det tex. ellem

Elisabet. sa...

Monet: och var är ambulanshelikoptern stationerad? Umeå? Skellefteå? Dit är det 22 resp. 13 mil. Eller finns det någon på närmare håll ...., Ingela, du vet kanske?

Elisabet. sa...

Ps. Har precis pratat med Eivor Jonsson i Adak, som visste att helikoptern är stationerad i Lycksele, alltså tio mil bort.

Trehundrasjuttio utryckningar per år gör ambulansen, alltså ungefär 1/dag.

"Att många fall blir prio 2, handlar om att vi har så skicklig ambulanspersonal ..." förklarar Eivor och det minns jag att mamma sa.

Hon brukade säga, när hon åkt med nån av Hellstenarna eller Lennart Lundgren till Skellefteå (13 mil), att dom var ju nästan som sjuksköterskor allesammans!

Hur väl minns jag inte när hon kom hem från en sån tur, med en liten tös var struplock svullnat igen ..., och mamma hade gett henne konstgjord andning i 13 mil .., precis hela tiden!

Vonkis sa...

Samma tanke har slagit mig när folk här i Norrköping klagar på att de måste åka till sjukhuset i Linköping, inte ens trekvart bort...

Elisabet. sa...

Vonkis: ja, jag minns hur upprörda människor i Trelleborg var, när deras BB skulle läggas ner. Jag förstod ingenting. Några ynka mil bara till Malmö eller Ystad!