söndag 30 december 2018

sevärt ....


Helt ärligt undrar jag om där har funnits någon dokumentär som satt såna avtryck hos mig, som när jag såg filmen "Rebellkirurgen". Där får vi följa den svenske kirurgen Erik Eriksen under hans arbete på ett litet sjukhus i Etiopien.
Denne Erik som träffade sin hustru - sjuksköterskan Sennait - (som ung flicka adopterad av svenska missionärer just i Etiopien) och hur deras möte gav upphov till tack och hej till svensk sjukhusbyråkrati och ett totalt annat sätt att leva och arbeta långt hemifrån.

"Efter 30 års tjänst i Sverige har kirurgen Erik Erichsen tillsammans med sin fru Sennait flyttat till Etiopien. I landet med 3 läkare på 100 000 invånare är resurserna oerhört begränsade. Erik tvingas operera med det som finns till buds: en billig borrmaskin från Clas Ohlson, slangklämmor, cykelekrar eller fiskelina istället för suturtråd."


I programmet får vi följa med under helt vanliga dagar på sjukhuset och jag upphör aldrig att förundras över vad som kan uträttas med så enkla medel! Jag tänker också att den här mannen och min mamma är ungefär samma andas barn. 

Programmet finns på SVT-play till den sista februari. 
Missa det inte! 
Här en länk till filmen (och ja, det är inte första gången jag tipsar om det här .., jag har sett programmet säkert tre, fyra gånger!) På den nedre bilden en ung man som under jakt på apa, fått ett spjut rakt genom kroppen. Det eländet fixade herr Eriksen galant med hjälp av en metallsåg.

********************************************************************************
När jag ändå är igång, kan jag fortsätta med fler guldkorn; båda två är dokumentärer.
"Jag älskar dig Natasja!", till exempel.

En dokumentär där glädje och sorg blandas, medan den ryska krisen därute får vänta. Kåge Jonsson och Håkan Pieniowski gick in på ett ryskt BB våren 1999 i den lilla staden Staraja Russa. De mötte Svetlana, Natasja, Ludmilla och alla de andra kvinnorna med sin längtan att föda en Ivanov eller en liten Katja som ska öppna ögonen mot en oviss framtid. En värld i sig, som samtidigt indirekt säger väldigt mycket om det ryska samhället. 

Här finns en länk till filmen. 
Underbar! Underbar!

*******************************************************************************
Ett tredje tips: "Bussresan" .., en film av Kåge Jonsson, den ligger på SVT:s Öppet Arkiv, denna guldgruva eller skattkammaren, ja, välj själv!

En dokumentärfilm av Kåge Jonsson om den första resan till annat land. Rut, Sara, Alfred, Hilma och Bertil reser på äldre dar till Holland för att möta våren. Under resans lopp i bussen, på hotellrum, på gator, torg och i parker berättar de gamla människorna om sina liv och sina erfarenheter. De sjunger och umgås.

I den här filmen från 1986 medverkar en äldre småländsk herre med keps .., och det kan jag säga, att hade jag varit med på den resan och varit änka och i samma ålder, då hade jag nog fallit pladask för den tystlåtne och fine mannen.

*******************************************************************************
Ja, jag drar till med ännu en dokumentär: "Spelet om Stockholm", ligger på SVT-play och det är två avsnitt. Hur intressant som helst.
Ligger kvar på play till den 29:e januari och kan ses över hela världen. Det du annannan!

Svensk dokumentär från 2013. Ett intrikat maktspel låg bakom besluten för ett nytt city då stora trafikleder drogs fram. En del planer förverkligades, andra hamnade i malpåse. Men det rivs fortfarande. Är den gamla staden ett ideal som tappades bort på vägen? Filmaren Anders Wahlgren speglar på ett personligt sätt en stad i ständig förändring, från 1950-talet fram till idag. Del 1 av 2

********************************************************************************
Ja, det var det.
Nu har jag i alla fall delat med mig!
Kanske finns det nån där ute som är intresserad?

Ser nu att textavsnitten blir lite underliga med olika storlek på texten, ja, det kan inte hjälpas, det får bli så.

2 kommentarer:

mossfolk sa...

Jag önskar att jag klarade av att se sådana där dokumentärer som Rebellkirurgen, men det är helt omöjligt. Jag kom till maskarna i foten, ett par minuter in bara och sedan var det totalt kört. Fy så hemskt!

Men visst är svt-play en guldgruva!

Elisabet. sa...

mossfolk: nej, sånt berör mig inte alls! Sånt såg vi hos mamma i Argentina!