lördag 9 november 2019

Axel och Eva ....


Eva i Tyresö vet på pricken vad jag tycker om; gamla bilder!
Själv har jag nästan inga alls ...,en eller två bilder på min morfar som gick bort så tidigt och farmor och farfar, ja, det var samma sak där.

Men för Eva är det annorlunda.
Mannen på bilden är hennes farfar Axel och om honom har Eva berättat en hel del.
Till exempel att han är hennes hjälte, nästan.


Som engagerad i den fackliga rörelsen blev Axel svartlistad och hade svårt att få arbete, så tillsammans med fru och barn sökte han till slut lyckan i Brasilien.
Som för så många andra, blev det kanske inte riktigt som han tänkt sig.
Hans fru Maria drabbades av gula febern, ena dottern dog och hamnade i brasiliansk jord.

I ett försök att återvända hem, skrev han flera brev till sin bror och bad om ett lån till hemresan. Något svar kom aldrig.
Till sist anade Axel kanske oråd, tog sig själv till ett postkontor och skickade iväg brevet och fick svar så snabbt det nu kunde gå! Javisst, fick han låna pengar! (Måhända skulle broderns svar då komma som poste restante, till postkontoret).
Det visade sig att godsägaren hos vilken Axel hade tjänst, helt enkelt slängt bort breven från Sverige.
Vilket öde!


På bilden här ovanför (lägger in den igen, så slipper ni skrolla) är Axel 80 år och barnbarnet Eva är 3.
Om jag minns rätt är Eva född 1943 .., då borde denne Axel varit född 1866!
Här hämtar han grus som ska blandas till cement, ja, det ska bli en farstutrappa till sommarstugan, den som ligger ganska högt beläget.
Ett gammaldags ok av trä har han över axlarna, men såna används ju än idag, i mer fattiga länder.
Och Eva har rosett i håret och håller en docka i famnen.


Här syns den lilla stugan, den som så småningom inte alls låg ensam där vid skogsbrynet, där kom att bli andra stugor och vägar som drogs kors och tvärs. Jag tror att det här är utanför Norrköping någonstans; Eva får väl rätta mig i nån kommentar. Och nu är stugan såld.

Så här säger hon om sin farfar Axel: "Tänk, jag minns ju honom som en man i sin krafts dagar .., men här på bilden är han ju redan då äldre än vad jag jag själv är just nu!" säger Eva häpet.

Tack för bilden Eva!
Underbar är den!

//Intressant läsning om dom svenska emigranterna - dom som gav sig av till Brasilien - det hittar man här och det är också därifrån jag lånade annonsbilden.

2 kommentarer:

Annannan sa...

Så intressant med Brasilienresan. Ett ok skulle man ha nytta av allt som oftast när man bär tunga kassar från affären eller kånkar runt på saker i trädgården!

Elisabet. sa...

Annannan :ja, verkligen intressant! Om amerikaemigranter har man ju hört hur mycket som helst, men för mig var det här - inte en nyhet - men jag visste inte alls i vilken utsträckning det handlade om och hur svårt det var för många av dem.