söndag 2 februari 2020

En filmmakare, men inte från ....


Bilden från svt-serien: Kvartersdoktorn.

Igårkväll när jag hade gått i säng, tittade jag än en gång på SVT-dokumentären "Spårviddshinder". Jag tycker att den är så genialiskt gjord och med sån  v ä r m e. Och så människorna i filmen som kommenterar vad som händer.(Särskilt töserna som för statistik över bilar som fastnat i hindret).  Underbart!

Så råkade jag se att det stod "Vindelfilm" i början eller slutet och ett namn: Johan Palmgren.
Nu är sannerligen Palmgren inget namn det vimlar av hemma i Västerbottens inland, men Vindel .., det fick mig genast att tänka på Vindeln som ju ligger bara en fem, sex mil från Umeå. Tänk om denne - i mina ögon - så påhittige filmmakare var sprungen från Västerbotten?

Så jag tog mig en titt på denne herr Palmgrens hemsida på nätet och ramlade nästan ur sängen!!
Det visade sig vara  m ä n g d e r  med filmer som han - ofta tillsammans med Åsa Blanck - hade gjort, däribland helt ljuvliga "Kvartersdoktorn", där man under ett antal program fick följa med på en vårdcentral på Söder i Stockholm. Sååå många mänskliga möten där var!
Då slog det mig att "tonen" - såväl den som man känner när man ser en film - som den musikaliska, den var densamma i programmen! Kanske inte exakt samma musik, men själva "känslan" som den förmedlar.



Men nu var det ju alltså om denne Johan var sprungen ur den västerbottniska myllan ....? Så jag mejlade honom på den adress som fanns tillgänglig. Inom en halvtimme hade jag svar.
Så vänligt!

Och så här skriver han:

"Hej Elisabeth!
Vilket skojigt meddelande. Kul att du hör av dig. 
Jag kommer från Lund, men min gamla klasskompis Annikas pappa var fågelforskare och drev ett projekt i Ammarnäs. Jag fick sommarjobba där i gymnasiet och blev förtjust i den lilla fjällbyn. Har återkommit under årens lopp och för 8 år sedan satte jag igång en filmfestival där.
I samband med det skulle jag byta från Enskild Firma till AB och drämde till med Vindelfilm helt spontant.
Så lite västerbottnisk känner jag mig ändå!
Ha det fint, Johan."

På hans hemsida kan man ta del av ännu mera fakta och där finns även hans produktion samlad. 

Nu ska jag strax åka till jobbet - är intill döden trött efter att ha sovit dåligt -. Kaffebryggaren puttrar .., pv ska köra in mig, så det blir ingen större sovmorgon för hans del heller.

// Om Åsa Blanck kan man läsa här. 

Men också här.

Och vad är då ett spårviddshinder? Jo .. det kan man få veta här.

Inga kommentarer: