torsdag 6 februari 2020

Så blev det morgon ...
(Kan man tänka sig ...!!)


Och natten bara försvann i ett töcken och när jag vaknar, känns det ungefär som hade jag varit på utflykt till yttre rymden och tjopp bara, släppts ner när gryningen kom.
Så jag ligger alldeles stilla i sängen och lyssnar till morgonens nyheter, såväl i radio som i tv.

Det handlar förstås om riksrättsprocessen mot Trump, om republikanen Mitt Romney som - som ende republikan - gick emot sitt parti och röstade nej till att frikänna Trump (där kan man tala om civilkurage och mod .."den mannen lär få det hett om öronen", sa SVT:s gäst i studion) ..., men jag lyssnade också till Carin Götblad - regionpolischef för polisområde Mitt - som i en intervju berättar om alla dessa ungdomar som rånar andra ungdomar och hur samhället ska komma tillrätta med detta eländes elände och allt vad det ställer till med.

Så gick jag ner till köket, gjorde mig kaffe .., jag hade igårkväll bakat grovt bröd som nu blev till glädje .., klappade såväl hund som katt ., pratade med Sonja som ringde .., pratade ännu en gång med Sonja .., ringde till min syster i Skåne .., läste ett mejl från Australien (handlade mest om hästar) ..., och gladdes åt ett meddelande på whats app från Portugal.


Det visade sig vara annannan som tipsade om en utställning på Statens Museum för Konst i Köpenhamn (öppnar den 8:e februari); en utställning med verk av Anna Ancher.
Den här målningen har Anna A gjort och minns jag inte fel, är det hennes mamma, Anne Bröndum, som sitter modell.


Målning av Oscar Björk. Lika bra att visa en sån också.
(Statens Museum för Konst i Köpenhamn besökte jag för övrigt i januari 2008 och häpnade då över några svenska konstnärer vilka jag aldrig hört talas om, däribland svensken Oscar Björk, född samma datum som jag själv, den femtonde januari, om än något tidigare .., nämligen 1860. Då var det en pågågende utställning med nordiska målare).


Men nu är det Anna Ancher.
Och här en annan målning som åtminstone gör mig varm i hjärtat.


Och den här - och såklart många, många andra -.
(Men nog är skålen väl stor för att mata en så liten krabat, men vällingen eller gröten kanske skulle räcka till fler än ett barn?).


Anna Ancher var gift med Skagenmålaren Michael Ancher och under vårt besök i Skagen för två, tre år sedan - det var under pv:s höstlov - gick vi förstås till det underbara Skagenmuseet och förundrades över all fantastisk konst, men vi gjorde även ett besök i familjen Anchers hem.


Jo, jag beundrar verkligen Michael Anchers sätt att måla, men minst lika mycket, föll jag för hustruns alster!! (Precis som när jag fick möjlighet att vandra omkring i Carl Larssons "Sundborn", där den mannen helt försvann ur min åsyn, när jag såg allt vackert som hustrun Karin åstadkommit!!). Bilden togs inne det lilla huset där det var så mörkt, så mörkt, nästan omöjligt att läsa texterna intill tavlorna.


Den här dörren finns i det Ancherska hemmet och jag älskar den!
En tofsvipa på jakt efter lite mat och så är det väl i alla fall en duva nere till vänster?

Ja, nu vet jag i alla fall hur  e n   av dagarna i Skåne ska tillbringas!
Jag ska ta tåget till Köpenhamn och gå på konstuställning och jag ska - med största säkerhet - köpa några fina konstkort och frimärken ska jag också införskaffa. Sen ska jag sätta mig på något café, ta fram bästa pennan och papperet med adresserna .., och så ska jag sitta där en stund och bara njuta av tillvaron. Se där! En utflykt .., det ger mångdubbelt tillbaka! Först planerar och längtar man .., sen är man verkligen där .., och efteråt har man minnen att tänka på! Det behöver heller inte vara just resor/utflykter, men för mig är det så.
Just idag tänker jag t.ex på den där lilla knubbiga handen som höll i min, när vi gick runt-runt-runt i lägenheten i Malmö. Känslan finns ännu kvar.

Nu mot diskbänken!
Och tack annannan för tipset!

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Intervjun med Carin Götblad - mycket hörvärd. Hon kunde få bli president, när vi avskaffar monarkin. Klokt och helt logiskt resonemang.

Om amatördemokratin i väst. Ja, du vet vad jag tycker.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jag håller med dig i allt! Och Carin Götblad var sååå bra!