onsdag 30 december 2020

Summering ...


... av en dag i slutet av januari.

För en gångs skull regnar det inte, i alla fall inte hela tiden. 
Vi tar bilen och kör till Svärjarehålan i Tylösand där jag tror mig kan ha glömt min baddräkt - den jag tycker bäst om - och först letar jag utan att hitta nånting och innan vi tackar för oss (där kommer en man i vår ålder och klär av sig vid bilen och går genast ner och tar sig ett dopp) ber jag pv att ta en koll. Å, han är så noga och går på stenarna intill bryggan och han kikar överallt och jag tänker att det här kommer att ta evigheters evighet, men gissa, han upptäcker min svarta baddräkt liggande på en bänk, inte långt från bilen och jag borde ha sett den från min utsiktsplats! 
Hurra! 


Vi svänger förbi affären - pv och harry i bilen - och jag handlar mat inför morgondagen.
Sen raka spåret till Skallkroken. 
Det är nästan vindstilla och jag kan gå ut en femton meter kanske utan att frysa nämvärt; det är helt obegripligt och när jag simmar mot land igen, kan jag ligga under vattnet med kroppen och liksom krypa fram! Nej, det känns inte iskallt! 
Sen tittar vi på termometern. 
Fem grader plus! 
Hur är det ens möjligt att det bli så?
Att man vänjer kroppen på det viset?


Efteråt glögg och ..., nej, inga lussekatter, men väl en macka till mig och nåt som liknar wienerbröd till pv. Harry får också lite gott.
Och på bryggan ligger en livboj med utdragen lina, bara så där kvarlämnad. 
Pv fixar linan och sätter bojen på plats. 


Mera?
Jo, Hilda bjöd oss en gång på världens godaste och framför allt smakrikaste middag (hon i sin tur hade fått receptet av väninnan som heter Katrin) och det är den (middagen) som är på receptet här ovanför. Nu tillsatte jag bitar av kycklingfiléer (stekta i curry) till det hela och någon garam masala hade jag inte hemma, inte heller gurkmeja, men för övrigt var det nog allt. Och jag tyckte att det räckte med 1 pkt saffran. 

Vilka underbara smaker!! 
Och flera timmar efteråt sitter dom i! 
Saltade sötmandlar eller nötter till - mmmmm, så ljuvligt - ! 


Den här artikeln läste jag nyss i Svenska Dagbladet (för övrigt sista dagen vi har den) och då tänkte jag förstås på dig, annannan! Nu blir alltså Portugal ordförandeland i EU. Spännande! 

4 kommentarer:

mossfolk sa...

Det där receptet måste jag prova! Vi är rätt bra på att variera rätter, men alla är ändå av samma typ. Mycket svensk husmanskost med tämligen milda smaker. Omgjorda så att jag kan äta dem (jag är hopplös att laga mat till). Men det här minsann, var ju ett helt annorlunda recept som dessutom inte alls behöver göras om. Kul!

Elisabet. sa...

mossfolk: jag tyckte att det var underbart gott och så enkelt! Lycka till!

strandskatan sa...

Kära Elisabet! Tusen tack för dina underbara berättelser och så fantastiska bilder. Besök på din fina blogg gör mig alltid sååååå glad, även om jag skriver sällan de senaste veckorna, jag läser ofta och njuter ... Tack!!! Gott Nytt ÅR!!! <3

Elisabet. sa...

Strandskatan: och hur lycklig blir man inte av dina rader! Tack! Och så önskar jag dig/er och dom stora fiskarna i dammen .., ett riktigt, riktigt Gott Nytt År!