onsdag 22 februari 2012

På akuten ...

.. har jag varit halva kvällen.

Ja, jag har varit i såväl Sydney som i New Orleans och jag har skådat det mest förfärliga olyckor .., en kvinna som blivit skjuten i magen av sin man (men hon älskar honom lika mycket ändå och ska återvända till honom, säger hon och jag tar mig för pannan ...) och där är en skottskadad ung man där kulan nästan nuddat hjärtat .., där är George, 91 år, som är medvetslös och dör dagen därpå ..., och där är den unge mannen som krockar med min motorcykel, bryter lårbenet och bäckenet och hans mjälte har krossats -"den liknar mest köttfärs!" säger kirurgen -och måste tas bort, annars förblöder patienten.

I Australien är filmandet lugnt och sansat, i New Orleans är det som värsta actionfilmen med snabba klipp och allt är så stressigt och när en färgad man ligger på båren och blöder från ett sår i näsan och pannan, säger speakern att mannens liv kan vara i fara, han kan ha svåra skador i hjärnan, men mannen är ju helt redig och pratar förståndigt.

"Liv i fara ...! Det är ju inte klokt! Det där är ju som när jag var med om bilolyckan i Lycksele!"säger jag till pv.

"Jaha, men nu tror jag ju inte att din vårdutbildning på 20 veckor för 30 år sedan innebär att du kan ställa diagnoser så snabbt, ja, ja, det är tur att vi har Fröken Besserwisser i soffan!" säger han bara lite smajlande.

Men jag ser nog att han menar vad han säger.

Gissa, hur glad jag blir när mannen med såret i pannan blir ihoptråcklad och sedan får gå hem .., det där "livshotande tillståndet" gav jag inte mycket för!

Jag ä l s k a r att titta på såna här program (detta sändes i tv 4 fakta) och fascineras alltid över vilka skickliga läkare som finns runt vår jord! Ja, ambulanspersonalen också, för den delen.

Och pv, som tidigare knappt kunde titta på minsta lilla operationsscen, han har allt blivit liiiite, liiiite modigare! hälsar syster (ja, kanske rentav doktor ...-) Elisabet, nu på väg mot sängen.

Inga kommentarer: