onsdag 22 februari 2012

Två kvällsfönster från Ystad ...


"Hej Elisabet!

Efter att du lagt upp bilden med en massa fönster längs med Mariagatan, och jag kommenterade att jag, trots att jag skämdes lite, stått där och posat framför skylten, så var jag tvungen att leta upp bilden bland alla mina Foto-CD:s.

Ja, först var jag tvungen att komma på när det var.

Efter lite funderande kom jag fram till att det var det året som jag och syrran var på fotboll i Trelleborg. Då Trelleborgs FF mötte Blåvitt (IFK Göteborg) i premiären. Det var en påskhelg.

Och efter ytterligare lite funderande kom jag fram till att året var kanske 2007.

Bara att leta upp rätt CD-skiva från det året med andra ord.
Och det var lättare sagt än gjort.

Det året var jag en flitig fotograf, men inte lika bra på att sortera bilderna...
Men, till slut lyckades jag.

Jag tror det är ditt fönster i alla fall!

Hälsn. sportigajenny."

/Ja, visst är det mina fönster och min lägenhet som skymtar där i hörnan av Mariagatan / Regementsgatan! I det högra fönstret (som tillhörde vardagsrummet) skymtar fågelburen, ty då hade jag två undulater som jag fått överta av grannen.

Fönstret till vänster tillhörde köket.
Där hade jag inget matbord, men väl en säng och där låg jag och sov, allt för att få lite lugn och ro och tystnad .., ja, från breda paradgatan utanför var det alltid ett fasligt oväsen!


Så här såg det ut nästan varenda dag och absolut hela sommaren!

Något år senare tillkom en skylt just utanför det högra fönstret, där turister via ett telefonnumer kunde och kan få reda på allt möjligt om Kurt Wallander som ju bor bara några portar bort - enligt författaren, alltså -.



Här är den.
Och sommartid körs en gammal brandbil förbi Mariagatan och turisterna får sitta och lyssna till det mesta om den berömda kriminalkomissarien.


Och Mariagatan sedd från andra sidan gatan, där Maggan hade sin second-hand-butik.
I någon av portarna i den gröna delen av huset, fanns Wallanders lägenhet.

Mina två fönster längst till höger och till vänster om porten, två fönster tillhörande tvättstugan.

Om ni tittar riktigt, riktigt noga .., ser ni självaste Wallander som kommer ut till sin bil och upptäcker att någon varit där och fifflat. Det var Krister Henriksson som spelade komissarien och när bilden togs var det alltså filminspelning.

Och jag minns - med stor glädje - att under en av tagningarna kom tant Karin - kund i lilla affären - rullande med sin rollator och hon förstod inte att det pågick inspelning, utan gick den avspärrade gatan fram i sakta mak ,-)

Maggans hand skymtar längst till vänster.

1 kommentar:

Evas blogg sa...

Och tänk att där har jag varit! Det var en mysig liten lägenhet. Men i de senaste Wallanderfilmerna har Wallander flyttat till ett hus vid havet. Mycket vackert beläget.