onsdag 23 januari 2013

Metangasen ...


Så vi beslutar oss för att minska på köttätandet.

Ikväll blev det wokad broccoli, potatis i tunna-tunna skivor, skivad svamp - allt frästes i stark curry - och lite glödhet chili från Västmanland och som pricken över i ...., creme fraiché med vitlök/rosépeppar och lite annat.

Ja, pv åt inget av detta, för han hade redan tagit sig en macka eller två och för den delen så åt vi ju alldeles omåttligt delikat lunch (hemlagade kåldolmar) hos Sonja & Gösta, men tanken är i alla fall att vi ska göra ett försök.

Måhända kommer plättlaggen fram lite oftare nu?

Kanske.

15 kommentarer:

Kattis sa...

I det här hushållet står den kvinnliga delen för det klimatsmarta, och väljer således också vegetariska alternativ. Killarna, alla tre, de är mer än skeptiska!

Kattis sa...

För övrigt heter det pannkakor i en sådan lagg! ;) Min pappa, från Skellefteå, han gjorde mig grymt besviken som barn då han blandade ihop det där med plättar och pannkaka... Plättar, det är många små i samma lagg, pannkaka är pannkaka, och görs det i ugnen, ja då heter det söder om Norrland tjockpannkaka eller ugnspannkaka... Man bjuder inte plättsugna på pannkaka, oavsett om det är samma smet!

Elisabet. sa...

Kattis: det förklarar ju allt ...!!
Att din pappa är västerbottning ,-)

Jodå, jag vet ..., jag fick minsann lära mig i Skåne vad det heter, men nu är jag ju så enjängd och håller fast vid plättar ,-)

Fast det är pannkakor.

Eva i Tyresö sa...

Vi lyder sällan så vi går nog på som vanligt.....
Beror på vad vi är sugna på.
Men löksoppa var ju vegetariskt!

Rexxie sa...

Kattis: det är ingen ide att du ens försöker övertyga Darling E om att det heter något annat än plättar, det är omöjligt!!!

Anonym sa...

Gott ser det i alla fall ut! Vad det än kallas och trots att jag nu kört min andra omgång magsjuka och inte alls är speciellt sugen på mat. ellem

Kattis sa...

Rexxie:
Jag vet! :) Efter 40 år tillsammans med min pappa, har jag ännu inte nått någon vidare framgång i ämnet...

Ingela sa...

Småplättar, plättar och pannkaka.

Man kan göra förstärkta plättar som rullas ihop med en fyllning av: fräst vitkål, lök och kanske en morot, lite böngroddar eller nåt annat gott, kryddat med salt, peppar och en skvätt god soja. Är det icke-vegetariskt kan man ha i lite fintärnat fläsk eller bacon i röran. Det är jättegott och känns nyttigare och mer matigt än plättar med sylt.

Elisabet. sa...

Ingela: här talar expertisen ,-)
Tack för tipset! Eftersom vi har vitkål, lök och morötter för 2:95/kilot i veckan, vet jag vad morgondagens middag blir!

Kattis sa...

Ingela:
Småplättar! :) Precis så säger min pappa, tillsammans med småbyxor istället för trosor eller kallingar för barn.

Rexxie sa...

Åhhh, småbyxor!

Det skall jag börja använda, låter mycket bättre än kalsonger (fast blir långkalsonger i så fall långsmåbyxor???)

Kattis sa...

Rexxie:
Långfillingar, alltid, oavsett landsända, kön och ålder! :)

Agneta sa...

På tal om köttkonsumtion: Artikel i dag på Newsmill.

http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/23/myt-att-vi-ter-85-kilo-k-tt-om-ret

Mian sa...

Har ni tänkt er en varaktighet avseende det minskade köttätandet?
Jag äter inte särskilt mycket rött kött, har aldrig gjort det. I går slank det ner lite Värmlandsfalukorv. Annars blir det mest åt det vegetariska hållet. Samt ägg från glada hönor.
Men lite ost äter jag ju iofs...

Elisabet. sa...

Agneta: tack för tipset!

Mian: vi äter väldigt mycket kött och jag tycker att det är vansinnigt gott, men nog borde man kunna minska på köttätandet, det tycker vi båda.
Alltså: att VI kan minska på det ,-)

Det gäller bara att vara påhittig och söka andra alternativ. Och inte så att vi planerat att bli vegetarianer eller så. I alla fall inte jag ,-)