söndag 26 januari 2020

Söndag och regndroppar på fönstren ....


Och vi är bortbjudna till grannen Birgitta som har sommarhus tvärs över vägen här i Stensjö.
Vintertid bor hon oftast inne i Halmstad. Änka sedan kanske två år tillbaka.
Hur ska jag beskriva henne?
Åttiottvå år men ser femton år yngre ut.
Snygg.
Rör sig raskt.
Är pratglad.
Pratar fort.

Till henne är vi alltså bjudna och det är även Britt och Ecke.
Dom har känt varandra i evigheter och pv har ju bott trettio år i Stensjö och är också väl bekant med dem alla.
Vi svänger förbi Fritz blommor som är en handelsträdgård inte långt från där Hilda och Patrik nu bor i eget hus och innan jag får betala, står jag och tittar fascinerat på när ett biträde svänger ihop en bukett i rosa och lila. Vilken yrkesskicklighet!! Så vacker den blir! Vid en annan kassa står en man och köper en handbukett till en begravning. På väggen i ett inre rum, hänger vita band med text där det står "En sista hälsning .." och annat.


Birgittas hem här i Stensjö är så otroligt vackert och det är förstås lika fint i stan.
Konst på väggarna .., allt hänger som det ska.
Bokhyllor fyllda med böcker.
Vackert dukat.
Till förrätt bjuds vi på lantchips med löjrom, creme fraiche och lite hackad rödlök och så snittar av smördeg med skivade oliver, stekt lök, soltrokade tomtar och det där gula ovanpå .., vad kan det ha varit .., citronskal i strimlor?
Supergott!


Sen blir det den ljuvligaste fisksoppa jag har smakat! Nej, den är i fas med den jag åt på restaurangen vid Drottningholms slott och det vill inte säga lite! Lax och torsk, saffran, färsk fänkål i skivor, lite dill, en hel del vitt vin, buljong, lite grädde, lite creme fraiche .., ja, den var himmelsk!

Och i tre och en halv timme blir vi där och vi hinner avverka hur mycket som helst.
Det vanliga.
Sprängningar, bilar som bränns upp (Ecke och Britts son förlorade sin bil i just en sån brand i Skåne!) ..., vi pratar om tv-serier i allmänhet och Wahlgrens värld i synnerhet .., vi pratar också om USA-podden, om Donald Trump, om Dagens Nyheter ..., och Birgitta berättar om stundande resor utomlands. Till Chicago, bland annat.

Och jag visar lilla filmen som sonen skickat, där den skånske lillkillen sitter i sin barnstol vid köksbordet och hans pappa tänker öva honom i det här med pincettgreppet, att ta nånting med tummen och lillfingret. Alltså lägger han en liten fyrkantig matbit på barnstols-bordet och nu ska vi få se. Men det får vi inte .., lillkillen böjer sig helt sonika ner och tar biten med munnen!
Lille vännen!


Vi - eller värdinnan - pratar också (jag frågar) om Siri Schotte, konstnären som blev bekant med familjen (Birgittas föräldrar) och på väggen vid soffan, längst till vänster, hänger - nej, inte den här tavlan - men en annan av denna Siri. 
För mig ett helt obekant namn. Letar upp henne på nätet när vi kommer hem, oj, hon har varit synnerligen produktiv! Den här tycker jag är så fin.


Numera får Harry göra oss sällskap nästan överallt. 
Mesta delen av tiden hos Birgitta ligger han och sover så gott under soffbordet. 
Britt säger att Harry måste vara den snällaste hunden på jorden. 

Vi får också veta att Birgitta funderat på att köpa ny bil, men vid ett besök hos en av Halmstads stora bilbutiker, upptäcker hon fenomenet med att vara osynliggjord. Länge går hon omkring bland dom tjusiga bilarna och väntar på att en försäljare ska dyka upp - tre stycken står och pratar med varandra en bit bort - men ingen bryr sig. 
Det är som om hon inte finns. 
Däremot, när ett par kommer in, en man och en kvinna, upplöses gruppen och paret visas allt intresse.Så är det.
Så Birgitta vänder om, hon lämnar butiken, och någon ny bil får firman inte sälja. 


Vi kommer hem lagom till handbollsfinalen i Stockholm ska ta sin början. 
Då får jag ett sms. 
En av dem som arbetar eftermiddag/kväll känner sig inte alls bra och nu har hon ringt till flera arbetskamrater, men ingen kan .., nu frågar hon mig. 
I kanske en minut sitter jag och tittar på mobilskärmen. 
Funderar på om jag har lust. 
Men så tänker jag på hon som mår dåligt och hur hemskt det är att vara den som ska fixa en vikarie - särskilt när man inte mår bra - så jag svarar att jag kommer så snart jag kan. 

Det blir precis som igår, Hilda och jag själv som tar sista kvällsrycket. 
Jag i kassan, Hilda på golvet. Hon gör allt grovjobbet och är så himla bra att arbeta med.
Det är som .., som när jag förut arbetade med Malin en kväll per vecka. Vi visste precis vem som skulle göra vad; det var liksom självklart. Nu läser Malin till sjuksköterska och det är länge sedan vi arbetade tillsammans.
Men just så lättjobbat är det med Hilda. 
Sista halvtimmen är lugn. 
Jag förbereder för den som ska arbeta förmiddag och räknar alla lotter och skriver upp hur många det är av varje. Liiite mindre stress för den som har morgonpasset. Tömmer sopor ute i entrén .., gör fint i kassorna. Torkar banden, fyller på tobak. Drar in raden av kundvagnar och vi frågar oss var kväll varför i fridens dagar såååå många vagnar ska dras ut och in; hälften hade väl räckt? 
Och  t u n g t   är det.Jag är glad att jag fräscha proteser i mina knän.
Dessutom finns ju dom nya kundvagnarna redan inne foajén.

Kommer hem och har ett härligt brev från vännen Ingrid i Falun. 
Hon nämner Gerda Antti; hon har läst hennes senaste verk. 
Gerda Antti tycker jag omåttligt bra om - eller hennes böcker - och jag har nog läst dem alla. 
Jordnära. 
Mänsklig. 
Ärlig. 
Icke-inställsam.
Det tycker jag symboliserar henne.


Det här är hennes senaste alster. 
Jag ska beställa den i morgon.

2 kommentarer:

annannan sa...

Men att Gerda Antti skriver fortfarande! Jag läste alla hennes böcker i början av nittiotalet, har sedan inte uppmärksammat henne. Tyckte att hon fångade vardagen på landsbygden så tydligt, osminkat men inte obarmhärtigt. Kanske en bok att ge pappa nästa födelsedag.

Elisabet. sa...

annannan: så glad jag blir; att du tyckte om dem! Jag älskade hennes jordnära sätt att skriva och b e s k r i v a och blev lika förvånad över att hon, vid så hög ålder, ännu är igång! Beställde boken bums. Satt länge och tvekade mellan e-bok och den gamla varianten, men jag vill ha den i handen. Angående Ingrids dåliga syn .., jag ska höra om hon tänkt tanken med e-böcker, men då ska dom beställas och det kanske inte är så enkelt, men hon kanske kan få hjälp?