tisdag 28 april 2020

Dom var i alla fall inte femtio till antalet ...


Foto: Brette Soucie och bilden togs i Maine, USA.

Tar Harry och går på johanssonrundan.
Lite kyligt på vägen dit, men på tok för varmt för sticketröja på väg hem - då med solen i ryggen -.

Nere på ängen, just ovanför stranden, upptäcker jag ett sällskap fågelskådare vilka står  och spanar ut mot fågelholmen en bit bort.
Det är kvinnor och män - flest män - och alla har sportiga kläder, kikare förstås och somliga bär på fotostativ och rejäla objektiv.
Alla är nog äldre än jag själv, många kanske sjuttioplussare.
Ett femtontal kanske?

Innan jag ens hinner fram för att fråga vad det handlar om (jag misstänker att det måhända har utgått ett påbud att nu finns det en verkligt spännande fågel just här hos oss i Stensjö) börjar alla gå mot parkeringen och jag ökar takten för att, om möjligt, få ta del av detta som ju verkar ganska intressant. Harry stretar emot .., ja, det är ju det där med löptikarna som passerat.

När jag väl är ifatt dem, står där en man och berättar om en bivråk och när pratet är slut och alla går mot sina bilar, frågar jag en kvinna vad det hela rör sig om.
Jo, det är så att det här är en fågelskådargrupp med medlemmar från såväl Halland som Skåne och om jag inte minns fel (minnet räcker som synes inte ens i tvåhundra meter!) tyckte jag att kvinnan sa att en gång per vecka åker dom ut och spanar och nu hade dom valt just den här delen av kusten och jodå, långt där ute på fågelholmen ligger tydligen en Tobisgrissla och ruvar på ägg.

Och jag tänker att vi borde verkligen skaffa oss en riktigt bra kikare, så där så även vi kan stå på ängen och spana bort mot holmen till!



Så nu är jag hemma och har googlat och ska läsa på om den här för mig ändå rätt främmande fågeln. Och här är en film om samma fågel.



Och så här går det till att ringmärka den.
Och här en jättelärorik film där man kan öva på fågelläten.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag ska ta en runda för att kolla in salskrake i Skurholmsfjärden. En av de snyggare fåglarna. Den har siktats där igår.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: fick googla bums, ja, den är verkligen vacker!