onsdag 12 april 2023

Dagens fönster ...


Måhända var det under någon promenad längs Skomakaregatan i Arvidsjaur, som Guy kom ihåg det här med att fånga ett fönster? 

Från Malå till Arvidsjaur är det kanske 8 mil och sommaren 1968 tillbringade jag några sommarveckor just där, då jag var dagmamma till min systerdotter Rita - då var hon 1.5 år -.

När min syster kom hem efter avslutat värv, promenerade jag ofta till familjen Sidén, eller egentligen till deras son Leif. Dom hade tidigare bott i Malå och jag fullkomligt ÄLSKADE tant Marianne - mamma till Leif och hans lillasyster Karin -. 

Det är underligt det där vilka minnen som slår rot i ens inre arkiv.  

När jag tänker på familjen Sidén - under tiden i Malå - minns jag ett dragspel som stod i deras vardagsrum .., jag minns också Vicks salva .., stövarvalpar .., och en Carl-Larsson-tavla ovanför kökssoffan.

Dom där veckorna 1968 oroade jag mig alldeles omåttligt för en meteorit som eventuellt skulle slå ned på vår jord .., Igloo-apelsinglass (dubbelpinne) var min favorit och ibland spelade jag kort tillsammans med min kusin Carl-Gunnar (dom bodde också i Arvidsjaur, men skulle bara något år senare flytta till Mjölby i Småland) och glömde nästan bort dagbarnet. Tack och  lov att allt gick bra! 

Allt det kom jag ihåg tack vare det här fönstret.  

(Snygg skylt också, på husväggen).

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag är facebookvän med en Karin Sidén som bor granne med mitt barndomshem. Jag har konstigt nog aldrig träffat henne. Hon är en duktig fotograf och lysande skribent. Kan det möjligen vara samma Karin som du skriver om?

Elisabet. sa...

Gunnel: Absolut! Karins storebror hette Leif (finns inte längre i livet) och jag fullkomligt älskade deras mamma Marianne!