tisdag 13 november 2012


Avdelningen självklarheter ...

Lyssnar till en repris av programmet Fråga Doktorn.

Programledaren till den inbjudna gästen, vars man under en tioårsperiod blev allt sämre i en demenssjukdom: "Skulle du ha uppskattat om du haft en närmare kontakt med din demente mans läkare, ja, om du hade kunnat tala med läkaren om dina problem ...?"

Gissa två gånger vad svaret blev.

Eller:

Programledaren: "Önskar du att du hade fått hjälp på ett tidigare stadium i din mans demenssjukdom, så där så du hade haft bättre kunskaper om sjukdomen?"

Svaret blev inte nej.




10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag har slutat orka med klämkäckisen... annars tycker jag att det är intressant när de tar upp småkrämpor som jag känner igen.

Elisabet. sa...

Bloggblad: fast jag tittar om jag kommer ihåg det ..., ibland är hon riktigt bra ,-)

Men bäst är ju AKUTEN. Det programmet missar jag aldrig!

Eva i Tyresö sa...

Jag tyckte också att det var trista självklara frågor.
Jag tror hon menade att den tillfrågade skulle uttrycka detta själv men det gjorde hon inte.
Inga karlar som vårdade sina fruar???????????

bettankax sa...

Svårt att förstå att redaktionen låter henne hålla på och göra bort sig varenda måndag. När hon nu inte fattar det själv. Fy vad jag tycker illa om henne.
Och jo, det känns bättre nu när skrivit detta.)

Rexxie sa...

Eva: Jo, de finns nog men jag tror att männen är snabbare med att få in sina fruar på något demensboende än vad fruarna är.

(generaliserar jag nu???)

Elisabet. sa...

Rexxie: inte alls! Personal jag talat med säger att precis så är det! Och så skaffar mannen sig raskt en ny kvinna.

Anonym sa...

Är det fel att träffa en ny man eller kvinna efter att man levt tillsammans med en dement person oftas i många år?Min pappa vårdade min mamma först några år i hemmet och sedan besök han henne var dag (bland flera gånger) på vårdhemmet. Han träffade en ny kvinna medan mamma levde. Ingen av oss syskonen hade något emot det, det var en lycka o lättnad att så honom så lycklig igen. Mamma hade definitivt ingen aning om detta utan hon fick ett ännu bättre sällskap med en nöjd man och lättade barn.

Elisabet. sa...

Anonym: inte det minsta! Alltså inte det minsta fel, tycker jag att det är. Och högst förståeligt. Hade pappa varit i livet och varit frisk, medan mamma var så dement och helt borta sista åren, så hade jag förstått honom tillfullo.
Det var bara ett konstaterande från min sida.
Personalen berättade nämligen,att det nästan aldrig hände det motsatta, att kvinnan kom med en ny man så länge den demente maken var i livet.
Man kan fundera över varför det är just så?

Rexxie sa...

Men är inte det lite en generationsfråga också? Jag är tveksam till om min pappa skulle klara av att sköta min mamma om hon blev dålig; han är helt enkelt inte uppfostrad på det viset.

Elisabet. sa...

Rexxie: säkert är det så också .., men .., det är ju också visat att män, rent generellt sett, har svårare att leva ensamma.
Män skaffar sig snabbt en ny partner om det är möjligt.