torsdag 8 februari 2018

Kanske hormonellt ...



För tio, femton år sedan, innan jag låg på operationsbordet i Ystad och det mesta som gjorde mig till kvinna togs bort (eller till mamma, kanske), då greps jag av våldsam energi dagarna innan mens.
Det var inte bara så att jag då nästan alltid ville byta ut min dåvarande man, nej, jag blev så vanvettigt energisk!
Det där gick anfallet gick alltid över (och då plötsligt tyckte jag att mannen var himla trevlig) och det var ju tur det, i alla fall för omgivningen.

Egentligen borde det inte vara så numera, men kanske finns där några hormonrester som seglar omkring i systemet, ty just idag kom ett sånt där anfall.
Oj, vad jag har hunnit med!



Först har jag haft friherrinnan på enkel lunch ., sen putsade jag uterummets alla fönster och även köksfönstret och så bestämde jag mig för att även tvätta bilen, så jag hämtade en spann med ljummet vatten och en tvättsvamp och sen var det bara att sätta igång.




Fyllde spannen med vatten och sköljde, men det var så bökigt, så till slut kopplade jag ihop trädgårdsslangen och höll tummarna för att den inte frusit samman och det hade den inte! Härligt!

Sist av allt räfsade jag undan skalet av alla solrosfrön som fåglarna bara släppt på marken.
Det blir verkligen ansenliga högar, men det är bara välja: vill jag ha många besökare vid fröautomaterna, ja, då blir det så här.


Tog också en längre promenad än vanligt, med harry som sällskap.
Nästan hemma valde jag att ta lilla stigen som går mellan bäcken och Ejdervägen.
På ömse sidor ligger en massa nedblåsta träd och (mängder med mossbeklädda grenar) och på en av trädgrenarna såg jag den allra sötaste lilla gärdsmyg som satt där så fint, men så snart jag lyfte mobilen för att kanske-kanske-kanske hinna fånga den på bild, hade den såklart flugit sin kos.


Lånad bild från nätet.

K a n  det finnas en finare liten krabat?
Tveksamt.
Sommartid har vi gärdsmyg som bor i syrénbersån bakom dom två kompostbehållarna.
Så snart sigge närmar sig, går larmet och det varnas och kvittras och jag tänker .., men ååå, det är bättre att ni är tysta och sitter stilla på en gren, så märker han er inte!
Här finns en liten film om gärdsmygen .., men man får skrolla långt ner på sidan.
Där, till höger, finns filmen.


Det finns mycket som är vackert att titta på., ja, när man går där längs stigen.
Torkade växter som har som små stjärnor längst ut på kvistarna.
Till exempel.


Och ihopskrumpna eklöv.



I en mossklädd grenklyka sitter som lila små hattar.
Kanske någon slags svamp?
Så fina!

Nu ska jag försöka lägga in en ny länklista.
Frågan är: ska jag ta med bloggar som inte har uppdaterats på evigheter?
Det är frågan det.

5 kommentarer:

Benved sa...

Hej,
svampen på bilden är judasöron. Vetenskapligt namn: Auricularia auricula-judae.

Eva

cruella sa...

Rolig beskrivning av hormoncykler, särskilt det där att en gång i månaden finna sin man extra trevlig haha! Jag är förbi det hele, medelst ett alldeles vanligt klimakterium, och jag kan inte påstå att jag saknar mitt låga humör några dagar före mens. Kom de sista åren - fem tio kanske - på att om jag var j ä t t e n o g a med maten och i n t e år socker och snabba kolhydrater och så vidare så gick det mycket bättre, ja, under de dagarna alltså. Mitt energiutbrott kom sig under mensens första en eller två dagar, härligt att känna sig så!

Det är för övrigt säkert så att du har äggstockarna kvar, dem tar de inte om de är friska, för även om hormonutsöndringen avtar så är det viktigt, det som är:)

Elisabet. sa...

Cruella: den vänstra plockades bort, den högra var det bara rester av, så den blev kvar. Jag hade så vanvettigt mycket endometrios.

WalkaboutSweden sa...

Aha!
Har du också haft endometrios - jag också.

Elisabet. sa...

walkaboutsweden: ja, nåt hemskt! Läkaren som opererade mig sa att han kunde inte fatta att jag alls hade kunnat bli gravid, men det lyckades uppenbarligen ändå.

Benved: en kvinna på Facebook sa precis som du, så det stämmer säkert. Tack som svarade!