söndag 24 november 2019

Skåne tur och retur ....



Bild: dörren från Ön på Limhamn.

Vilka härliga dagar vi fick i landet Skåne!
Först raka spåret (inte riktigt, vi hann med ett besök på Ikea i Helsingborg) till Malmö och där var en liten krabat på snart nio månader som charmade sin farmor (och pv förstås) och körde runt i en gåstol och var såååå intresserad av Harry, som dock inte riktigt litade på den där lillkillen och gärna hoppade upp i soffan, så där för att känna sig trygg.
Man vet ju aldrig .,. bäst det är kan man få ett nyp i pälsen!

Jag hade tagit med mig en gryta med lammstek i skivor och så hade vi ugnrostade grönsaker till  och sonen sa att "det här var nog det godaste du har bjudit på mamma" och mer behövdes väl inte.
Till förrätt hade Maja rostat surdegsbröd i ugnen och på detta låg en röra av varmrökt lax och lite annat, ja, den var inget annat än HIMMELSK.

Vi kan köra efterrätten också: en saffranskaka med grädde och frusna bär till.
Sååå smarrigt! Också den hade Maja gjort.


Det är så fascinerande att se hur småttingar utvecklas på så kort tid!
Nu minsann visste han vad en tandborste används till, ja, inte just när bilden togs, men för övrigt.

På morgonkvisten - mot lördag - låg jag i sängen och lyssnade till en kvillrande rödhake och när det ljusnade stod jag vid fönstret och tittade på en hel skock små kaniner som sprang på gräsmattan.
Pv mötte en stor råtta vid bilparkeringen.


Och så blev det lördag.
Då bar det av till sonens svärföräldrar - som - efter massor, massor med år i Vetlanda, sålde sitt hus och nästan alla sina möbler och flyttade till Malmö.
Från hur många kvadratmeter som helst i ett skogsbryn, till tre rum och kök och ett helt annat liv.

Framför allt en vardagstillvaro där man inte behöver köra bil i timmar för att hälsa på sitt första barnbarn och sin enda dotter (ett barn har gått förlorat), nej, nu kan dom ta cykeln och hälsa på det där barnbarnet som jag tycker är sååå lik sin morfar.
Titta, så färgmatchade dom två var! Och den lille har så fina blå ögon!


Utsikt mot småbåtshamnen i Limhamn .., och nära till att ta sig ett dopp.
Jag kan säga .., att vinner jag på Triss någon gång .., så kan jag nog tänka mig att bo så här.
Oj, så härligt!!

Och vi satt vid köksbordet och surrade om allt möjligt.
Vad pratade vi om?
Jo, bland annat om stränga föräldrar.
Den ene hade i tidiga tonåren tvingats klippa håret kort och blivit sååå förtvivlad, den andra (jag själv) fick gå tillbaka till frisörskan Hildegard Åström och klippa ännu mera hår än hon gjort och jag ville bara avlida. Kanske är det därför jag envisas med att ha långt (om än alltid uppsatt) hår.

Och som jag log när barnbarnets morfar berättade att hans far och farbror en gång var innehavare av Bröderna Frisks herrekipering i Nässjö. Och så kom lillpojkens morfar som då var en ung man på att kanske borde hans far och farbror ta in dom där moderna byxorna som kallades för "jeans" och ha med dem i sortimentet? Ja, men vad tyckte dom om det?
Om detta tyckte dom båda bröderna inte alls, inte ville väl nån vettig människa ha såna "arbetarbyxor"?
Till sist drev den unge mannen - han som långt senare skulle bli min sons svärfar - igenom att åtminstone nån hylla på lagret kunde väl få tillägnas jeansen och det visade sig bli inget annat än  succé, ja, till och med kö ut till lagret!


Bilden: Ön i (eller på, välj själv) Limhamn:

Lillkillens mormor har länge närt en dröm om att bo nära havet.
Nu är hon där!
Så roligt för dem!
Och så spännande att när man avslutat yrkeslivet ., ja, att då kunna börja om på nytt.
Att våga utmana en trygg tillvaro.
Att våga  s p r å n g e t.

Efter Limhamn blev det Ystad till mina barns pappa och hans Karin .., det blev kaffe och goda mackor och sen raka spåret till Västerstad 7105, till min syster. Där bjöds vi på kalkonmiddag som inte var av denna världen .., det var mycket surr om tv-program, olika serier och annat och så hem till landet Halland nu på förmiddagen.
Min äldsta syster är passionerat intresserad av allt vad idrott heter, men allra mest skidåkning.
När vi tackade för oss, hörde vi ljudet från SVT:s Vinterstudion och jag anade hennes glädje.

Ett besök här hann vi också med och där åkte en del av pensionen.
Pv (!!!) köpte en helt ljuvlig mossgrön pläd i ull .., ååå, så fin den är och därtill till nedsatt pris.
Ska ringa Yllefabriken i morgon och höra om där finns kvar ännu en.


Bilden: hos Antikkulan utanför Ängelholm.

Ett besök hos favoriten Antikkulan hann vi med, förstås.
Det hinns alltid med om vi har möjlighet.


En liten Nelly från företaget Steiff - enligt säljaren i alla fall - fick göra oss (läs: mig) sällskap hem. Såååå fin är den!
Och himla trevligt att sitta i framsätet och titta ut över världen .., just här närmade vi oss Hallandsåsen.

Nu kväller.
Vi knåpar på med lördagskrysset i DN .., friherrinnan har också varit i Skåne och där hämtat en liten kattunge som fått namnet Tiger av Blombergsvägen och ute lyser ljusslingan i eken.
I morgon en vanlig måndag.
Undrar när jag ska få besked om vad som fanns i mitt vänstra bröst?

8 kommentarer:

mossfolk sa...

Jag vet inte ens vad jag ska börja kommentera -det låter så härligt alltsammans och vad mycket ni har hunnit med.
Maten låter helt fantastiskt god och så smidigt att ni hade med er huvudrätten. Sedan vi fick barn har vi allt oftare börjat ha någon form av knytisvariant på våra middagar. Väldigt praktiskt när man har småbarn.

Du har skrivit så mycket om antikkulan att jag snart är redo att åka söderut med med den som mål. Snart kan du anhålla om provision ;) Det känns precis som ett sådant ställe där man skulle kunna hitta gamla fina julgranskulor...

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, jag tycker att det känns så bra att vi har med oss mat. Kanske har jag i någorlunda minne hur fullt upp man kan ha med småttingar. Då känns det mycket bättre för mig själv om vi liksom hjälps åt, vi ska ju ändå ligga över och ja, allt blir enklare. Och öht älskar jag knytvarianten!

Och ja! Gör ett besök hos Antikkulan! Om inte annat är det så roligt att bara strosa omkring där inne. Ibland eldar dom i en gammaldags järnkamin alldeles vid kassan/ingången .., och det doftar så gott!

Bert Bodin sa...

Det där att flytta till något ställe med utsikt över havet, även i stan, är oöverkomligt för oss. Det finns fina ställen här och jag har sagt att om jag vinner 100000 kronor i månaden i 25 år ... då köper vi lägenhet med havsutsikt. Så vi får se hur det blir.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: det är nog likadant här. Husen ett par hundra meter bort, närmare havet - eller närmast havet - går för flera miljoner mer än husen här längre upp på gatan. Där är man ju totalt chanslös.

Ulrika sa...

Och denna morgon när jag läser om er skåneresa ska jag strax ge mig av mot just... Skåne. :-)
Det blir en lång dag, jag är åter på Bomberget runt 8 ikväll skulle jag tro. Hu. Men vad gör man inte för att få ha världens bästa läkare.

Kram!

Elisabet. sa...

Ulrika: oj! Borde kontakta dig, jag ska ringa Klippans Yllefabrik och höra om jag kan få lägga undan en pläd som jag på nåt vis kan få hem.

Anna-Lena sa...

Uppvuxen i Nässjö har jag handlad jeans på Bröderna Frisk flera gånger. Det var långt innan det fanns HM eller andra klädeskedjor :-)

Elisabet. sa...

Anna-Lena: va?? Så roligt!! Det ska jag minsann berätta för Claes!