torsdag 8 januari 2009

En Riktig Människa

Foto ur programmet

Kunskapskanalen i SVT är en outsinlig källa med hur många intressanta program som helst!

Ikväll har jag tittat på detta ...., så här står det i programförklaringen, läs och förundras:

Bunden till sin rullstol, hans högra sida förlamad, hans hjärtas kapacitet ligger på bara 17 procent, och han lider av obotlig cancer i struphuvud, doktor Sharadkumar Dicksheet utför 50-70 operationer per dag på vanställda fattiga i Indien.

Det är nästan surrealistiskt.

Plastikkirurg Dr Sharadkumar Dicksheet kan inte ta tre steg utan en käpp, kan knappt prata och har problem att andas.

Men han har utfört över 57000 rekonstruktiva kirurgiska ingrepp gratis, för att korrigera kluvna läppar, gomspalt, ansiktsärr efter syraattacker, hängande ögonlock och andra deformationer sedan 1968.

Foto ur programmet

"Operationslägren är mitt tempel", säger Dr Dicksheet, "och jag ser Gud i mina patienter.

Varje gång jag kommer till lägren i Indien är det en pilgrimsfärd. Jag har gjort det i 33 år nu."

Den 71-årige kirurgen tillbringar fem månader varje år i Indien i 30 läger som anordnas över hela landet, vilket ger gravt vanställda patienter ett nytt ansikte och nytt hopp.

Fem gånger har han varit kandidat till Nobels fredspris - han var senast nominerad 2001 - och han är högt hedrad i Indien för sin insats på lägren och det han gör för barnen.

"Jag tycker inte om kändisstatus, säger Dr. Dicksheet. "Dessa utmärkelser betyder inget för mig om de inte åtföljs med en betydande summa pengar för att hjälpa min sak.

Nobelprissumman kan användas för att öka lägrens omfattning."

2 kommentarer:

Alexandra sa...

Jag såg också programmet igår. Det han gör är verkligen fantastiskt. Hoppas han får leva i många år framöver så han kan fortsätta hjälpa andra. En sak som slog mig dock... Måste han ha så ful frisyr?? :o)

Leina sa...

Svimmläge av trötthet igår, men fastnade i programmet var tvungen att se programmet till slutet.... Vilken underbar människa.... Helt enastående...