onsdag 19 januari 2011

Kropp & Själ ....


Om jag säger som så att blodtrycket igårkväll var skyhögt, så är det ingen underdrift.

Och lilla hjärtat pickade i rekordfart!

Tack och lov hade jag kvar några piller och om den gjorde någon som helst verkan, har jag ingen aning om, men nu på morgonen var trycket helt okej.

Det kan ju också bero på att pv - innan jag somnade - masserade min rygg med lavendelolja och låg nära hela natten.

Nu väntar jag på att bli uppringd från vårdcentralen, det blir nog till att börja om med medicinen.

Ack, att man inte vore en sån människa där själens oro genast ger utslag på den inre seismografen!

12 kommentarer:

SoF sa...

...å när du slutar att jobba (för gott) så kan du lägga av igen...med medicinen.

Lugna och mjuka-hälsningar!

Elisabet. sa...

SoF: t a c k ,-))

Lisette sa...

Men käraste Elisabeth. Jag trodde tvärtom att du nu var lugn och rofylld efter att ha kommit igång med ditt nya jobb. Hoppas verkligen att du mår bättre i dag.Många kramar.

Lisette sa...

Jag ser nu att jag har missat tidigare inlägg där du uttrycker din vånda ;) Hoppas att det går "Bättre och bättre dag för dag" Ändå fler kramar!

Anonym sa...

Samma här att det tickar på ordentligt i pumpen numera. Undrar också vas trycket kan vara? Borde kolla...

Stress hos mig ger också lätt kroppsliga symtom så här. Önskar att jag hade en " stänga av jobbet knapp " så det inte gick att tänka på jobbet på ledig tid! Det mal något alldeles för mycket nu!

Hoppas postpaketen blir färre idag eller att du får snits på det.

Hej från nästan i Norge idag

Turtlan

cruella sa...

Det är många som reagerar så på stress MEN det är inte ohjälpligt! Bara att man VET att man funkar så är ett steg på rätt väg.

Enkla avslappningstekniker? Bra att du går ifrån och tar paus! Djupa andetag eller växelvis in- och utandning genom vardera näsborren - googla, orkar inte förklara så det blir begripligt.

Och så lite tankar för dig själv om varför du hetsar upp dig så över helt naturliga saker som att tycka det är trassligt när man är ny. Är du rädd att inte duga, att få skäll, kritik? Då kan man pröva att tänka hela tanken ut - vad vore det jobbigaste som kunde hända? Och hur illa vore det om det hände?

Sen ska man inte underskatta kontrasten mellan att vara ledig och styra sin tid och sedan kastas in relativt abrupt i en ny arbetssituation. Det är därför det är SÅ VIKTIGT att inte folk blir hemma för länge, om nu intentionen är att gå tillbaka till arbete.

Lycka till nu, det blir så klart jättebra:-)

annannan sa...

Får jag vara privatterapeut en liten stund?

Ta det lite varligt, i dubbel bemärkelse.

Du är ju stressad för att du börjar ett nytt jobb och är ovan och inte kan rutinerna, inte bara för att du börjar jobba. Det här jobbet kommer att bli invant det också, Då minskar en del av stressen.

Och om det nu har visat sig att du inte behöver blodtrycksmedicin när du är hemma och tar det lugnt, då kanske det är värt att fundera en aning på om blodtrycksmedicin verkligen är det du ska ta till i första hand när du får högt blodtryck av stress.

Den stress din kropp reagerar på med högt blodtryck har filtrerats genom ditt huvud. Det går kanske att hantera den den vägen också.

I mångt och mycket andra ord för det Cruella säger ovan.

(Det som är lite trist är att det är svårare att vidta sådana åtgärder, på två sätt. Det är lättare för vården att förskriva en tablett än att handleda i stresshantering. Det är lättare för patienten att ta en tablett än att börja med yoga.)

Och jag ska egentligen inte komma här och komma, jag som ärvt min fars underbart låga blodtryck. Stressad blir jag däremot också. Fast mycket mindre så numera, huruvida det är ålder, omständigheter eller yoga lär jag aldrig kunna utröna.

cruella sa...

Yoga tror jag är så himla nyttigt - och just de personer (jag till exempel) som tycker att det är svårt och krypigt i kroppen och inte KÄNNS är förmodligen dem som bäst har nytta av det:-)

Jag ska leta upp en grupp. Annannan kanske har något bra tips på nybörjaryoga, vad man ska kolla efter?

Tankevågor sa...

Ta det LUGNT Elisabet! Min blodtrycksdoktor säger att stressen är det som är värst för trycket.

Jag äter inte mediciner mot det...låg och skvalpade på gränsen att behöva börja göra det.

Men jag ändrade några stressfaktorer i mitt liv, gick ner i arbetstid och glömmer aldrig att klappa katterna och gå långpromenader med hunden....
Så än så länge slipper jag medicinen.

Ta det lugnt!!! Oroa dig inte en massa för jobbet nu. Det höjer trycket.

Monet sa...

Och jag har skrivit ungefär detsamma på mailen så nu vet du ju vad som gäller:-)
Kan bli stressigt med för mycket goda råd också kanske?

Men allt är ju i välmening och det är klart att det här kommer att reda sig. Man FÅR ha en kropp som stökar till det för sig om man är 50+ - det gäller bara att hitta nya överlevnadstekniker än förr.

Steel City Anna sa...

Om man inte fick kroppsliga symptom så kanske man blev själsligen knäpp i huvudet? :)

annannan sa...

Cruella: Eftersom det tog mig 35 år att komma fram till att yoga var vad jag behövde är jag aldrig sen att dela med mig OM någon visar sig intresserad! För jag är också en rastlös själ och kropp och det där med att sitta med benen i kors och lyssna på sin andning är INTE det jag faller för. Men det finns väldigt olika former av yoga och är man sådan som jag och kanske också du gäller det att hitta en rejält fysisk form, där man verkligen tar vägen över kroppen för att nå själen. Vad som är bra för en beror också på vad det finns som är bra där man bor. En god vän har predikat Iyengar-yoga för mig i femton år, och det visade sig finnas just där jag bor. Mycket fysiskt, och mycket bra att börja med eftersom man använder sig av olika hjälpmedel för att anpassa rörelserna efter var och ens förmåga.

Många tycker mycket om Karin Björkegrens böcker om yoga för kvinnor, men en bok ersätter inte lärarledning på plats.

Cruella, du får gärna höra av dig med en kommentar hos mig om du vill veta mera så kan jag mejla direkt.