fredag 24 juni 2011

Tårtan ...


"Ska vi inte ha nån midsommartårta ...?" säger pv förvånat.

Jaha, ja ..., det har jag inte tänkt på.

Jag tillhör ju dom som skulle kunna äta varm korv med bröd på midsommarafton.

"Men det är ju bara du och jag .., ska vi ändå ha en tårta ...?" frågar jag.

Jodå, det tycker han.

Minsann.

Det är kanske tur att en i sällskapet håller på tradtionerna.

För mig är midsommarafton inget särskilt.

Som lillflicka följde man pappa (mamma arbetade alltid) till Hembygdsgården och det var lotterier, dans kring stången och miljoners mygg och sen hem igen.

Som tonåring blev det väl Borgen med någon känd orkester, typ Sven-Ingvars.

Och som nittonåring var jag själv mamma, bodde i Kungsängen och nu blev det ny hembygdsgård och nytt firande, dvs, när vi inte tillbringade den här helgen på Tjörn i Bohuslän.

Hur många midsommaraftnar som helst har jag arbetat, eller så har man arbetat dagen därpå, så något våldsamt firande har det sällan varit.

Tillsammans med pv blev det Samlad Tropp och dragspel och gitarr och massor med sång, tills Gunvor gick hädan och nu står sommarstugan där och väntar på rätt köpare och själva firar vi på stillsamt vis .., pv klipper oxelhäcken och jag har bakat tårtan och så ska jag läsa boken av Anne Tyler som jag har påbörjat och DN:s korsord blir det nog också.

Men alla ni som följer traditioner och har stora kalas och hela rubbet .., ha nu så jättetrevligt!

Själv njuter jag av lugn och ro.

Från radion strömmar musik och det är prat om Saab (helt ärligt, skulle någon komma på idén att be regeringen stötta Ica eller Konsum om dessa vore nära konkurs ... - en biltillverkning som inte har burit sig på många år och än mindre nu ... -, nej, det tror jag inte på, fast jag själv är en stor fantast av bilmärket Saab) och Ulf Lundell sjunger om kärleken som förde oss samman.

Ett fönster står på glänt.

I soffan Ektorp ligger pElle och sover.

Jo, det känns bra.

8 kommentarer:

SoF sa...

Tur man inte är ensam! :)
Storhelger är inte min grej.

Men lite jordgubbar m vispgrädde har jag/vi ätit idag om det nu ska vara typiskt för just Midsommar.
För egen del äter jag det gärna när som helst, de dagar på året som det finns svenska sådana att köpa nere på affärn´.

Ha det fortsatt bra!

Elisabet. sa...

SoF: ja, jag säger samma sak .. man får nästan dåligt samvete och känner sig som en Sämre Människa när man inte är nån festälskare.

Jo, jag tycker om Midsommar, men inte kraven på att man ska ha sååå himla roligt och ha trekantiga hattar på huvudet och sånt.

Elisabet. sa...

(Men det kanske är på kräftskivan ,-)

Cecilia N sa...

Vad säger du?! Blev det inget "samlad tropp" idag?

Jag som gått och tänkt på dig och den samlade troppen hela dan!

När jag nu inte plockat blommor och ställt i vaser runt halva huset, gjort gravlaxsås, fikat på midsommarfirandet (dit i bil och ingen tropp), dansat runt midsommarstången, åkt hem och dukat iordning en fiskbuffé då inte alla kunde tänka sig "rå" fisk, ätit jordgubbar eller suttit i trädgården och pratat.

Läbbans mycket regn ramlade ner vid tiotiden, men sen har vi klarat oss. Bara en tjocka över vattnet som drog in från havet så man inte kunde se till andra sidan vid Nickebo (där vi var), men den motade bort det stora läbbiga molnen med hur mycket vatten som helst i som låg och hotade i inlandet.

Elisabet. sa...

Cecilia N: sedan pv:s mamma Gunvor dog, har det inte blivit något firande i Steninge. Kanske var hon den sammanhållande länken? Och nu är ju huset ute till försäljning och allt blir väl annorlunda.

Anonym sa...

Ha en fortsatt fin midsommarhelg! Jag och min mor har firat på tu man hand. Nästan som en tårta blev det också till fikat - en kaka med rabarber, jordgubbar och till det glass. Har inte heller så höga krav på midsommaren utan jag är glad att vi har varann. Hälsn Ylva!

cruella sa...

Det här med TÅRTA till midsommar, det har då helt gått mig förbi i hela mitt 47-åriga liv. Jordgubbar och grädde - ja. Men i tårtform.

Nå, fixade pv tårtan då?

Elisabet. sa...

Ylva: det lät som bäst det ,-)

Cruella: nej, det var nytt för mig också, men jag hörde att det var många som har det som tradition.
Och jag gjorde den. Han är ju den husligare av oss i vanliga fall, så jag kände en viss "press". Ja, jag är en uschlig husmor.