måndag 22 juni 2009

Och överallt ...


... växer ängsblommor!
När såg jag till exempel fröken Rödblära senast ..?
Det måste vara evigheter sedan!
(Nä, hon är inte med på bilden .., men man ser henne överallt!)

12 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

Här växer rödbläran.. och smörblommor och smörbollar...
är det en sällsynthet i skåne??

hoppas ni får en fin resa genom sverige.. och skulle resan ta er närmare grodskogen så hoppas jag att ni kommer hit och fikar.. ni är ju på rätt breddgrader..

Elisabet. sa...

Lyckliga Grodan: nej, jag har inte sett rödblära eller smörbollar på evigheter! Ängsblommor växer i alla fall inte kring Ystad .., jag brukar säga det när jag kör längs åkrarna .., kanske är det ogräsbekämpningsmedel som gör att sånt försvinner .. inte bara ogräset?

Nu vid halv tio har maskrosorna öppnat sig .., det är svindlande vackert!

Kommer vi nära grodskogen ska jag höra av mig .-)

Lyckliga Grodan sa...

jag har semester.. så det är bara att svänga förbi..

Bloggblad sa...

Rödblära - är det midsommarblomster?

Förresten, vi har inte cikoria här i trakten!

Du, utsikten där i Jämtland, jag tänker på Kerstin Ekmans serie om Vargskinnet... precis så där såg det ut i min skalle. Du har väl läst den?

Rexxie sa...

Bloggblad:
Näe, en rödblära är en rödblära är en rödblära (för att travestera Gertrude Stein litegrann). Kallas också för skogslyse eller skogslyst.

Ser ut så här:

http://www.x.se/s6e

Rexxie sa...

...och för att återvända till ursprungsinlägget så tror jag att det har både med ogräsbekämpning och storleken på jordbruken att göra.

Det är likadant här i Mälardalen jämfört med Hälsingland, mycket mer "ogräs" i åkerkanterna och vägrenarna i Hälsingland.

En blomma som jag tycker att man ser mer och mer av här i Västmanland är tjärblomster. När jag var liten (dvs på stenåldern) kommer i alla fall inte jag ihåg att man såg tjärblomster särskilt ofta, men det gör man numera!

Elisabet. sa...

Bloggblad: ja, Rexxie har redan förklarat ,-)

Rödblära växte nere i backen hemma i Malå. Jag brukade plocka dem och ha i vasen i lekstugan, men dom vissnade ju nästan genast ..-(

Lyckliga Grodan: jag har ditt mobilnummer i gamla telefonen ..., du får gärna sms:a det till min nya ... 0734 - 144 974.

Annas mamma sa...

Ja Rödblära är en Rödblära:-) det finns Vitblära också, den är jättefin, tänk att det finns så mycket av den där du är, ska ju finnas i hela landet men har nog sett enstaka i Uppland bara.

Christina sa...

I år växer det som bara den, jag har knappt sett maken till den blomsterprakt som kantar våra vägar och ängar i år. Allt är multiplicerat med tio...

Lyckliga Grodan sa...

här ser man oxå mkt mer tjärblomster än någonsin.. och för tio år sedan sågs de inte alls i dessa nejder.. som ligger lite längre norrut än hälsingland..

hilda sa...

vilken är det som kallas rödocka? så brukar min mamma iallafall kalla någon röd blomma och hon är från östersund hon.

Rexxie sa...

Hilda:

Jag letade runt lite på internet, och den enda referensen som jag hittade satte rödocka = rödblära.

Rödbläran heter Silene Dioica på latin, och det kan ju hända att dioica på något sätt blivit "ocka".