torsdag 25 juni 2009

Torsdagförmiddag.

Sitter på ett internetcafé nedanför det som en gång var min mormors hus.

Hit kom vi igårkväll, efter en underbar dag tillsammans med min moster och mina kusiner i Vilhelmina!

Middag på hotell Vilhelmina med svindlande utsikt över Volgsjön och när man tittade ner mot vägen, såg man hela tiden sjalettklädda kvinnor komma promenerande i hettan .,. det hela såg så annorlunda ut .,. som om världen var upp och ner.

Och så hit, vägen till Dikanäs.

Solen uppe och fjällen var snöklädda .,. ängarna gröna och översållade med smörblommor, rödblära, hundkäx och i dikena såg jag kabbelekan.

Bäckar porlade.

Andnöd.

Och sist av allt då Dikanäs.

Mormors hus på kullen .,. tre våningar .., humlen som växer vid farstubron .., gädda som hänger på tork .., en stövare som får mitt hjärta att falla i små, små bitar .,. Rissla, heter hon .., sitter i mitt knä .,. ligger och sover på sängen .,. och morbror Olaf, svårt cancersjuk .,. berättar om jakt och fiske .,. hans fru Gunhild .,. lugn och trygg .., min kusin Peder .,. skäggig och storvuxen .,. lika lugn han .., kusinen Gunilla som kommer nu på morgonen .., vi sover i det som var mormors rum en gång i världen .., jag ligger i sängen och tittar upp i vitmålade paneltaket och tänker att man minns så fel .., inte var huset så stort som jag minns det .., inte var vägen så brant som när jag var liten .., men annat är sig likt.

Panelen i farstun .., d o f t e n av kallpotatis.

Vi sitter runt köksbordet och äter frukost och pratar om mamma och mormor och Peder hämtar släktforskningspapper och det visar sig att på min mammas morfars sida kommer folk från Ångermanland!

Stora, barnrika familjer!

Och nu snart hemåt mot Malå.

Jom, jag glömde Storavan när jag skrev om den fortsatta resan ..-)

Vi kommer i morgon.

Jag har köpt ett usb-minne för att lagra bilder, men får det inte till att fungera .,. ska höra om nån i Malå kan hjälpa mig, så jag får tömma kameran på alla bilderna .. morbror Olafs hand .., alla andra händer .., mormors hus i kvällssol .., graven där mormor ligger och min morfar .., allt sånt.

Det finns inte ord för hur underbar den här resan har varit.

Så många varma möten .., och att komma hem till det som är ens släkt .., människor som är ungefär som man är själv .., lite vildvuxna så där .., jo, det känns bra.

Och solen bara flödar! Det är otroligt varmt.

(Cecilia: vi ska försöka .., men om vi campar runt Höga Kusten kanske du kan ta bilen och komma dit och ta kvällskaffe eller äta med oss i stället? Du eller ni? Det gäller dig också Lyckliga Grodan!)

6 kommentarer:

Cecilia N sa...

Det kan nog gå det med.

Annas mamma sa...

Slås av att din resa är så oerhört rik! På allt! Och så roligt att du har en så lyhörd partner med på resan att dela allt detta med, är ytterligare en rikedom. Vilka minnen för er i vinter att plocka fram. Vad är Arubia, Thailand, USA, fjärran land, ja, vad du vill, mot detta:-) Fortsatt trevlig resa.

Annas mamma sa...

Och en rikedom är ju att kunna se och uppleva som du gör. Göra alla dessa iakttagelser, alla möten.

Anonym sa...

Hvilken resa,hvilka upplevelser.Det er fint å fotografera,men de beste minnene bevares inne i ens egen harddisk,les :huvud.

Fortsatt trevlig resa.

Kram till er båda

Jeg skriver på svorsk idag

-B-

Kusin Ulrika sa...

Kul att du tycker att resan har varit så givande! Mamma ringde igår kväll och berättade att även hon haft en fantastisk dag tillsammans med er i Vilhelmina. Ha en fortsatt trevlig resa!

Torun sa...

Om du läser detta, Elisabet: kan du messa ditt mobilnr till min mobil. Jag har tappat det!